Кламер БГ - Новини: Белият дом няма да съдейства на разследването срещу Тръмп

Белият дом няма да съдейства на разследването срещу Тръмп

Свят

|
Ср, 09 Окт 2019г. 14:45ч.
Белият дом няма да съдейства на разследването срещу Тръмп

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за разследването на президента Доналд Тръмп, което може да доведе до отстраняване на държавния глава. В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса, президентството казва, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията".

Писмото на Белия дом бе изпратено часове, след като Тръмп забрани на посланика на САЩ в ЕС да дава показания пред разследващите. В него се казва, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".

Три комисии на Камарата на представителите разследват действията на президента Тръмп. Подозренията са, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна като разменна монета, за да накара украинците да разследват основния му политически опонент Джо Байдън.

Скандалът започна след сигнал от неназован служител на американското разузнаване.

Разследването за импийчмънт е предизвикано от телефонния разговор на 25 юли между президента Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски. В него Тръмп притиска Зеленски да разследва потенциалния кандидат на демократите за президент през 2020 г. Джо Байдън и сина му Хънтър.

Джулиани също няма да сътрудничи

Личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани, също няма да сътрудничи по разследването за импийчмънт с американската камара на представителите и не може да си представи, че някой от администрацията на Тръмп би работил с демократите, водещи разследването, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.

Председателят на сенатската юридическа комисия Линдзи Греъм, който е републиканец, каза, че ще покани Джулиани да даде показания пред неговата комисия.

"Вашингтон пост" съобщи, че той е "много заинтересуван" да приеме предложението, но са налице множество правни въпроси, с които трябва да се съобрази.

Джулиани и други отправиха недоказани обвинения, че по времето, когато Джо Байдън е бил вицепрезидент, той предизвикал уволнението на прокурор, за да спре разследване на украинската газова компания, с която Хънтър Байдън е имал бизнес между 2014 и 2018 г.

Греъм, който е републиканец от щата Южна Каролина и близък съюзник на Тръмп, не даде конкретни дати за възможно изслушване на Джулиани или за други изслушвания по въпроса.

Комисията по разузнаването в камарата, която води разследването, призова Джулиани да предостави документи на 30 септември.

Демократите искат импийчмънт на Тръмп дори да загубят изборите

В същото време повечето поддръжници на Демократическата партия на САЩ искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп, дори ако това означава да намалят шансовете си да спечелят Белия дом през 2020 година.

Това сочат резултатите от национално проучване на Ройтерс/Ипсос в понеделник и вторник, цитирано от агенция Ройтерс.

Според проучването подкрепата за импийчмънт сред американците като цяло остава непроменена от миналата седмица - 45 на сто. Подкрепата сред поддръжниците на Демократическата партия обаче се засилва, а съпротивата срещу него е спаднала с 2 на сто от миналата седмица, достигайки 39 на сто.

79 на сто от респондентите, които са се определили като поддръжници на Демократическата партия, смятат, че Тръмп трябва да бъде подложен на процедура по отстраняване от власт. Това е с 5 на сто повече от резултатите от сходно проучване, извършено в интервала от 26 до 30 септември.

Само 12 на сто от поддръжниците на републиканците и около една трета от избирателите, които не подкрепят винаги една и съща партия, са "за" импийчмънта. Като цяло тези резултати са без промяна в сравнение с предишната седмица.

Подкрепата за импийчмънта на Тръмп като цяло нараства през последните седмици, след като служител на американското разузнаване подаде сигнал, обвинявайки президента в оказване на натиск над Украйна да започне разследване за корупция, засягащо претендента за президентската номинация на Демократическата партия и сина му Хънтър, припомня Ройтерс.

mediapool.bg