Кламер БГ - Новини: Белият дом е поискал варианти за удар срещу Иран, съобщава "Уолстрийт джърнъл"

Белият дом е поискал варианти за удар срещу Иран, съобщава "Уолстрийт джърнъл"

Свят

|
Нед, 13 Ян 2019г. 17:43ч.
Белият дом е поискал варианти за удар срещу Иран, съобщава "Уолстрийт джърнъл"

Екипът по националната сигурност на Белия дом е поискал през есента Пентагонът да му представи варианти за удар срещу Иран, след като свързани с Техеран бойци са обстрелвали с миномети район в Багдад, където се намира американското посолство, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Според изданието, което се позовава на настоящи и бивши американски служители, искането на Съвета за национална сигурност, оглавяван от Джон Болтън, е предизвикало сериозна тревога в Пентагона и Държавния департамент.

Пентагонът е изпълнил искането, но не е ясно дали вариантите за удар срещу Иран са били представени също така на Белия дом или дали президентът Доналд Тръмп е знаел за това.

Решението да се търсят варианти за удар срещу Иран е било предизвикано от случай през септември, при който три минометни снаряда са били изстреляни по дипломатическия квартал в иракската столица. Снарядите са паднали на открито място и никой не е пострадал.

Държавният секретар Майк Помпейо не коментира въпроса, след като беше попитан от репортери, а говорителка на Държавния департамент отказа коментар. Говорител на Пентагона нямаше коментар по темата, а Белият дом и Съветът за национална сигурност не можаха да бъдат намерени за коментар.

Говорител на Съвета за национална сигурност, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", обаче заяви: "Ние продължаваме да правим преглед на положението на нашия персонал след опити за нападения срещу нашето посолство в Багдад и консулството ни в Басра и ще обмислим пълна гама от варианти за опазване на тяхната безопасност и нашите интереси."

mediapool.bg