Кламер БГ - Новини: Безвъзвратните загуби на руската армия в Украйна са над 90 000 души

Безвъзвратните загуби на руската армия в Украйна са над 90 000 души

Свят

|
Четв, 13 Окт 2022г. 07:07ч.
Безвъзвратните загуби на руската армия в Украйна са над 90 000 души

Безвъзвратните загуби на руската армия в Украйна са над 90 000 души

Безвъзвратните загуби на руската армия в Украйна вероятно са над 90 000 човека съобщи в сряда независимият руски медиен проект iStories, позовавайки се на източници, близки до Кремъл. Безвъзвратните загуби включват убити, изчезнали, починали от рани в болници, както и ранени, които не могат да се върнат на военна служба.

Данните са потвърдени от два източника – единият е бивш офицер от руските спецслужби, а другият – действащ офицер от Федералната служба за сигурност.

Цитираните числа съвпадат до голяма степен с оценките на Пентагона и други западни правителства към края на август. Тогава те обявиха, че около 70 000-80 000 руски военнослужещи са били убити или сериозно ранени от началото на руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви през септември, че руската армия е загубила над 80 000 войници, а за 25 000 се смята, че са били убити.

От началото на войната досега Москва е съобщавала само два пъти официални данни за загубите. За последен път това стана през септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че в Украйна за загинали 5 937 руски военнослужещи. Обявените на 25 март загуби бяха за 1 351 загинали.

Загубата на 90 000 руски войници, за която съобщи iStories, представлява половината от числеността на 190-хилядната руска армия, за която се смята, че преминала украинската граница в първия етап на войната, започнал на 24 февруари.

Огромните човешки загуби, в съчетание с ожесточената украинска съпротива, създадоха проблеми на руската армия на бойното поле.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви "частична" мобилизация, за да се справи с недостига на войници на фронта.

Новината накара хиляди руснаци да напуснат незабавно Русия. По данни на граничните служби и на властите на страните, към които се отправиха най-голям брой руснаци, избягалите от Русия са около 700 000 човека, докато броят на мобилизираните за първите две седмици бе малко над 200 000 човека, основно от най-бедните райони на страната.

През последните дни някои региони обявиха втора вълна на мобилизация.

Както става ясно, попълнения за армията се търсят дори в затворите, където на осъдените се предлага помилване и заплата, за да отидат на война. Начинанието бе започнато от Частна военна компания "Вагнер" на близкия до Путин Евегний Пригожин, но той вече има конкуренция в лицето на руското министерство на отбраната, което също набира затворници.

Мобилизирани в Русия умират преди да стигнат до фронта

От началото на "частичната" мобилизация в Русия са загинали най-малко 14 резервисти - става дума за хора, които не са успели да стигнат до фронта и са загинали по различни причини в учебни центрове и военни бази на министерството на отбраната, съобщи Би Би Си. Информация за загинали се появява предимно в регионалните медии, към които се обръщат близки и приятели на мобилизираните. Властите коментират тези случаи с огромна неохота, а вината обикновено прехвърлят на самите жертви.

Причината за смъртта на мобилизираните са болести, сбивания, самоубийства.

Руската секция на Би Би Си е успяла да открие само едно съобщение за наказателно дело, образувано по повод смъртта на мобилизиран на сборния пункт край Тюмен.

В същото време не е известно нито кой член е образувано делото, нито лицата, участващи в разследването. Следствието започна проверка на още няколко смъртни случаи на мобилизирани. В сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че "грешките в хода на обявената частична мобилизация са забелязани от мнозина". Сега ще бъдат предприети мерки за привеждане в ред на тази система, обеща той.

mediapool.bg