Кламер БГ - Новини: Без маски. В Москва се проведе отложеният Парад на победата

Без маски. В Москва се проведе отложеният Парад на победата

Свят

|
Ср, 24 Юни 2020г. 16:16ч.
Без маски. В Москва се проведе отложеният Парад на победата

В Москва и в други градове на Русия се проведе Парад на победата. Заради коронавируса това стана почти месец и половина след традиционната дата на провеждането – 9 май, както и няколко дни преди гласуването на поправките в конституцията на страната, в резултат на които броят на президентските мандати на Владимир Путин може да бъде нулиран и той да остане на власт до 2036 година, предава рускатаа секция на ББС.

Пандемията не е отминала – в Русия през изминалото денонощие бяха потвърдени 7176 нови случаи на зараза, въпреки че по официални данни среднодневният ръст на заболелите намалява. На трибаните на Червения площад не бяха забелязани особени противоепидемиологични мерки, отбелязва кореспондентът на британската медия. Всички гости, включително ветераните от войната приключила преди повече от 75 години, седяха плътно един до друг, а маски носеха само двама-трима души, които скоро след началото на парада също ги свалиха.

Владимир Путин също не спазваше дистанция и даже поздрави с ръкостискане всички ветерани и седна сред тях. Впрочем, две седмици преди парада всички гости-ветерани бяха поставени под карантина в санаториум в Подмосковието, според версията на Кремъл – за да бъде проследено състоянието на тяхното здраве. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни това решение с грижа за здравето на самите ветерани.

Освен с датата си, днешният парад не се отличаваше особено от сценария на предишните. Според новата руска традиция мавзолейт на Ленин бе покрит, така че практически не се виждаше, а трибуната за Путин бе монтирана пред него. Дори в прякото предаване на телевизия "Вести" думата мавзолей не бе използвана нито веднаж, отбелязва ББС.

За отбелязването на 75-годишнината от победата пристигнаха президентът на Сърбия Александър Вучич, както и президентите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, на Молдова, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Беларус. На трибаната бяха и ръководитебите на Абхазия и Южна Осетия – двете сепаратистки грузински републики, чиято независимост е призната само от Русия.

Списъкът на чуждестранните гости бе коригиран до последния момент. В понеделник бе съобщено, че на парада няма да пристигне президентът на Хърватия Зоран Миланович, а вчера сутринта стана ясно, че от участие ще се въздържи и президентът на Киргизия Сооронбай Жеенбеков заради положителни проби за коронавирус сред придружаващите го лица.

Преди началото на парада Владимир Путин произнесе реч.

Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия, заяви руският президент, цитиран от ТАСС. "На войниците от Червената армия не са им трябвали нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Те са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа", заяви Путин.

"Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма. Това бяха милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз", отбеляза той.

"Те освободиха от окупация държавите на Европа, сложиха край на страшната трагедия на Холокоста, спасиха народа на Германия от смъртоносната идеология на нацизма", каза руският президент. Той заяви, че именно съветският народ е поел основното бреме в борбата с нацизма. "Стотици хиляди бойци умряха в чужбина. Наш дълг е да помним, че на съветския народ се падна основната тежест в борбата с нацизма", каза Путин.

Той подчерта, че Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и на всички борци срещу нацизма за постигането на победата. "Никога няма да забравим приноса на нашите съюзници за постигане на победата, значението на втория фронт, който беше отворен през юни 1944 г. Почитаме паметта на бойците от въоръжените сили на всички държави от антихитлеристката коалиция, подвига на всички борци срещу нацизма, които безстрашно действаха в страните на Европа", заяви Путин.

Той отбеляза, че на парада на Червения площад в Москва заедно с руските военни ще преминат в шествие и представители на Азербайджан, Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Този състав забележимо се отличаваше от състава на участниците в парада преди 10 години, когато на Червения площад маршируваха и военнослужещи от страни членки на НАТО – САЩ, Великобритания, Франция и Полша, отбелязява кореспондентът на ББС.

Русия е готова за диалог и сътрудничество за създаване на обща надеждна система за сигурност, от каквато се нуждае стремително променящият се съвременен свят, заяви днес Путин. Само заедно могат страните да защитят света "от новите опасни заплахи", каза той.

В парада участваха над 13 000 военни, 234 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета.

Сухопътната военна техника включваше бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк "Т-34-85" и противотанкови самоходни артилерийски установки "Су-100". Както и съвременни бронирани автомобили, бойни машини на пехотата, танкове, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетни комплекси, бронетранспортьори.

По традиция бяха показани и няколко нови видове бойна техника. Като Т-90-М – новата модификация на основния руски боен танк Т-90, който досега бе показван само на някои военни изложения.

mediapool.bg