Кламер БГ - Новини: Аферата с руските бонуси потвърждава колко е трудно сближаването между Тръмп и Путин

Аферата с руските бонуси потвърждава колко е трудно сближаването между Тръмп и Путин

Свят

|
Вт, 30 Юни 2020г. 14:32ч.
Аферата с руските бонуси потвърждава колко е трудно сближаването между Тръмп и Путин

Първият мандат на Доналд Тръмп в Белия дом беше белязан от редовни безплодни опити за сближаване с Русия. А сега, когато е към края си, това желание продължава да се препъва в последните новини.

Появи се сложна афера, която напомня до каква степен нормализацията се оказва невъзможна за президента на САЩ, който неотдавна за пореден път предложи на следващата среща на високо равнище на Г-7 да бъде поканен неговият колега Владимир Путин, който през 2014 г. беше изключен от тогавашната Г-8 заради анексията на Крим.

Според "Ню Йорк таймс" американското разузнаване се е убедило, че Москва е раздавала възнаграждения на бунтовници, за да убиват американски войници в Афганистан.

Бил ли е информиран президентът републиканец, както заявиха няколко медии? И ако е бил, защо не е реагирал. А ако не е бил, защо обкръжението му е преценило, че главнокомандващият не трябва да бъде запознат с нещо толкова взривоопасно?

От уикенда не стихват въпросите и спекулациите, подсилени от обърканата комуникация на Белия дом.

След като уверяваше, че тайните служби не са преценили, че тази информация е "достоверна", вчера президентстката администрация най-сетне заяви, че на този етап в разузнаването "няма консенсус". И затова Доналд Тръмп не е бил осведомен по въпроса, преди той да привлече общественото внимание.

Но вече е късно, американската политическа класа, която е непреодолимо антируска, вече започна да реагира бурно.

"Катастрофа"

При Доналд Тръмп, "всички пътища водят към Путин", каза председателката на камарата на представителите - демократката Нанси Пелоси.

Сенаторът републиканец Кори Гарднър дори призова Русия да бъде включена в черния списък на държавите, подкрепящи тероризма.

Защото руското досие е едно от малкото, по които лагерът на президента още се бунтува срещу шефа си.

Подозрението срещу него се дължи на предизборното му обещание за подобряване на отношенията с Владимир Путин, но и на подозренията за сговор между Кремъл и неговия предизборен екип, отровили голяма част от мандата му.

През лятото на 2018 г. в Хелзинки Доналд Тръмп наля масло в огъня, когато изглежда искаше да повярва на руския президент, току-що беше отрекъл в разговор на четири очи всякаква намеса в американските президентски избори през 2016 г. Но според американското разузнаване това е несъмнено.

"Беше истинска катастрофа", спомня си Джеймс Джей Карафано от консервативната фондация "Херитидж". "Мисля, че президентът си е взел поука от това", казва той за АФП.

Всички американски президенти от края на Студената война насам обещаваха да одобрят връзките с Москва, но резултатите не бяха категорични.

Според Джеймс Джей Карафано, който е бил член на преходния екип на Тръмп, неговите собствени обещания са били "толкова повърхностни, колкото и тези на другите".

"Входна врата"

"Той нямаше таен план за подобряване на отношенията с Русия", уверява Карафано.

Проблемът, обобщава той без заобикалки, е, че "за да имаме по-добри отношения с Русия, би трябвало да променим Путин", "а няма и най-малък знак, че Путин иска да се промени".

Въпреки това, този експерт защитава настоящата политика на администрацията на Тръмп, която всъщност показа известна твърдост към руснаците.

Информацията за руските премии в Афганистан потвърждава, че сближаването "не е вариант", смята той.

Според Матю Роджански от Международния изследователски център "Удроу Уилсън", тя дори показва до каква степен отношенията са се влошили.

"За тези, които са запознати с въпроса, не е изненадващо да научат, че руснаците търсят начини да убиват американци. Ние сме в конфликт с тези хора", заявява той.

Шестте години на санкции доказаха, че САЩ биха могли да нанесат известна вреда на Русия, но не и до такава степен, че да я накарат да промени отношението си".

И според него има риск ескалацията да продължи, още повече, че вече не изглежда Москва наистина да залага на кандидат-президента Тръмп, както в миналото.

Този експерт обаче припомня, че дори в най-мрачните времена на Студената война диалогът не е бил напълно прекъсван.

Затова двете съперничещи си сили биха могли да се възползват от дискусиите, започнали миналата седмица по договора "Нов СТАРТ" (New START) за ядрените оръжия, за да задълбочат обмена си.

"Ако търсим входна врата, това е тя", отсича Матю Роджански.

По БТА

mediapool.bg