Кламер БГ - Новини: Асад се сблъсква със стена в сирийската провинция Идлиб

Асад се сблъсква със стена в сирийската провинция Идлиб

Свят

|
Пет, 12 Юли 2019г. 16:19ч.
Асад се сблъсква със стена в сирийската провинция Идлиб

Офанзивата на сирийския президент Башар Асад в Северозападна Сирия беше посрещната с мощна контраатака на бунтовниците, което подчертава решимостта на Турция да задържи района извън неговия контрол и показва защо той трудно ще успе да си върне със сила още части на Сирия.

Повече от два месеца подкрепяните от Русия операции в провинция Идлиб и околностите й не постигнаха нищо или почти нищо за лагера на Асад. Тове е рядък случай на военна кампания, която не върви по желания от него начин, след като Русия се намеси във войната през 2015 г.

Бунтовниците не само устояват на атаките на правителствените сили, но успяха също да превземат малки територии, благодарение на големи запаси от управляеми противотанкови ракети, които според опозицията и дипломатически източници са доставени от Турция.

"Те стрелят дори по войници с тези ракети . . ., което означава, че имат достатъчно запаси", каза източник на бунтовниците, при условие да остане анонимен, защото говори за военните способности на бунтовниците. Турското външно министерство засега не е отговорило на молбите да коментира информацията, че Анкара е увеличила доставките на оръжие за бунтовниците.

Битката за Северозападна Сирия, където бунтовниците са подкрепяни от Турция, е в ярък контраст спрямо кампанията в югозападната част на страната преди година. Тогава Западът и арабски държави стояха настрана, докато Асад заедно с руските и подкрепяните от Иран съюзници превземаха района.

Въпреки подкрепата на Русия в последните боеве, възникнаха въпроси дали Асад и съюзниците му са изправени пред същата ситуация в Северозападна Сирия, където Турция е разположила войски по силата на споразумение с Русия и Иран.

Москва изглежда решена да запази връзките си с Анкара, дори при положение, че военновъздушните й сили бомбардират бунтовниците, подкрепяйки силите на Асад: Турция казва, че Русия се намесва, за да спре атаките срещу турските сили от контролираната от сирийското правителство територия.

Този път няма индикации за значима роля на подкрепяните от Иран шиитски бойци, които помогнаха за победите на Асад в части на Сирия, представляващи по-голям интерес за Иран, включително териториите в близост до Ирак, Ливан и Израел.

Завземането на Югозападна Сирия преди година остава последният най-голям успех за Асад. Перспективите за по-нататъшни успехи са възпрепятствани не само от турските интереси в Северозападна Сирия, но и от присъствието на американски войски в източната и североизточната част на страната.

Американските войски продължават да подкрепят водените от кюрдите бунтовнически отреди, след като президентът Доналд Тръмп се отметна от решението си от миналия декември да ги изтегли изцяло.

След повече от осем години война, това оставя Сирия разделена на зони на влияние на САЩ, Русия, Турция и Иран, които изглежда малко вероятно да бъдат обединени в обозримо бъдеще.

"Можем да очакваме фронтовите линии да се втвърдят и да останат така известно време, тъй като от страна на режима или съюзниците му не личи нито желание, нито способност да ги пробият", каза западен дипломат при условие да остане анонимен, за да даде откровена оценка.

"Жестока борба"

=============

Провинция Идлиб е доминирана от джихадистката групировка Тахрир аш Шам, известна по-рано като Фронт ан Нусра. Обявена за терористична групировка от Съвета за сигурност на ООН групата прекрати предишния си конфликт с подкрепяните от Турция бунтовници, за да отбранява Северозападна Сирия.

Полковник Мустафа Бакур, командир на бунтовническата група Джаиш ал Еза, каза, че координацията между бунтовниците е важен фактор за отблъскване на правителствените атаки.

"Очаквам боевете да продължат за известно време, защото това се превърна в една жестока битка", каза той в писмен отговор на въпрос на Ройтерс.

Кампанията на правителството с въздушни удари и варелни бомби, която започна в края на април, беше последвана от превземането на близо 20 села. Това предизвика контраатака на бунтовниците в началото на юни, при която те завладяха територии, които правителството не е способно да отвоюва.

Сирийското правителство казва, че операциите му са в отговор на нарушаването на споразуменията за примирие от страна на бунтовниците.

Според Русия действията са били необходими, за да се спрат атаките, извършвани от територията на Идлиб, включително въздушните удари с дронове по намиращата се наблизо нейна военновъздушна база. Президентът Владимир Путин каза през април, че пълномащабна операция в Идлиб засега не би била целесъобразна.

Въпреки че правителството не е обявило целите на кампанията, източници от бунтовниците смятат, че то иска да превземе две магистрали, минаващи през контролирана от бунтовниците територия.

Близо 300 000 души, бягащи от бомбардировките, са се преместили към турската граница през април. Това накара ООН да предупреди, че Идлиб се намира на ръба на "хуманитарен кошмар".

За Анкара - последната значима държава спонсор на сирийска опозиция, предотвратяването на още един голям поток на сирийски бежанци е от първостепенна важност: Турция вече подслонява 3.6 милиона от тях.

Макар Турция да обвинява сирийското правителство за атаки срещу цивилни и срещу свои военни наблюдателни пунктове в района на Идлиб, тя се въздържа да укорява Русия, като вместо това заявява, че ще продължи да си сътрудничи с Москва за Северозападна Сирия.

В писмен отговор на въпроси на Ройтерс турското външно министерство каза също, че "на руските представители са изпратени необходимите послания за спиране на атаките срещу турските наблюдателните пунктове и срещу цивилни" в района на Идлиб.

Стотици цивилни бяха убити, както и много бойци и от двете страни, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Неговият директор Рами Абдел Рахман определи операцията като "провал на всички равнища" за Русия и Дамаск.

Наемник от руска частна военна компания, който е базиран близо до провинция Идлиб каза пред Ройтерс, че бунтовническите бойци там са много по-професионални и мотивирани от своя противник.

Проправителствените сили не могат да спечелят битката за Идлиб, освен ако Москва не им помогне със сухопътни войски, допълни той.

Западен дипломат каза, че правителствените сили са понесли сериозни загуби в жива сила срещу минимални победи, което е "доста смущаващо". "Турция се опитва да им каже: "не можете да го постигнете по военен път. Трябва да преговаряте", каза дипломатът.

Местен източник, близък до Дамаск, определи ескалацията от април насам като ограничена конфронтация. По думите му връзките на Русия с Турция са основната спирачка за всяка широкомащабна атака за превземане на цяла Северозападна Сирия.

"Разбира се, че режимът желае да си възвърне контрола върху Идлиб със сила, но . . . без руснаците не може да го направи, защото бунтовниците са доста многобройни, а руснаците са изцяло ангажирани с турците", каза източникът и добави:

"Очаква се ситуацията в Идлиб да остане каквато си е сега за дълго време".

По БТА.

mediapool.bg