Кламер БГ - Новини: Арестуваната в Китай канадска преподавателка се е завърнала в Канада

Арестуваната в Китай канадска преподавателка се е завърнала в Канада

Свят

|
Съб, 29 Дек 2018г. 11:30ч.
Арестуваната в Китай канадска преподавателка се е завърнала в Канада

Канадска преподавателка, която бе арестувана в Китай по административни причини, е освободена и се е завърна в Канада. Това стана ясно от комюнике на канадското министерство на външните работи, предаде Франс прес. Отава "потвърждава, че канадски гражданин, задържан в Китай през декември, бе пуснат на свобода и се завърна в Канада", посочи министерството, без да даде повече подробности, съгласно закона за защита на личните данни.

Арестът на Сара Макайвър по официални данни нямаше връзка с дипломатическата криза между Пекин и Отава. Тя бе арестувана, защото е работила нелегално в Китай.

За задържането й стана ясно малко след като в Китай бяха арестувани други двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант, който често има контакти със Северна Корея.

Те бяха арестувани на 10 декември по подозрение, че са заплаха за националната сигурност. Но според много наблюдатели задържането им е ответна мярка след извършения в началото на декември арест във Ванкувър на финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу.

mediapool.bg