Кламер БГ - Новини: Арестуван е управителят на латвийската централна банка

Арестуван е управителят на латвийската централна банка

Свят

|
Нед, 18 Фев 2018г. 15:27ч.
Арестуван е управителят на латвийската централна банка

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи в неделя офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде "Ройтерс".

В петък в дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски.

След като е бил разпитван седем часа в офис на антикорупционната служба в Рига, Римшевич е бил прехвърлен на друго място, допълни Франс прес.

До момента няма официална информация за причините за ареста на гуверньора на латвийската централна банка.

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис написа в Туитър, че ще свика Национални съвет за сигурност, за да обсъди "ситуацията в банковия сектор", без да посочва точна дата. Латвия е част от еврозоната, а Римшевич е част от управителния съвет на Европейската централна банка.

Премиерът Кучинскис коментира, че няма основание да се меси в работата на антикорупционната агенция и когато от институцията сметнат за нужно да дадат повече информация по случая, ще го направят. Той добави, че Римшевич губи правомощията си на централен банкер по време на разследването, но това няма да спре работата на централната банка или на банковия сектор в страната като цяло. Според него няма заплаха за финансовия сектор на страната, но въпреки това в понеделник правителството се събира на извънредно заседание заради ареста.

Централната банка на Латвия излезе със съобщение, че продължава да работи нормално, а управителният съвет ще осигури не само операциите на институцията, но и взаимодействието ѝ с останалите финансови институции в страната, както и с ЕЦБ.

Твърди се, че освен Римшевич при акцията е арестуван бизнесменът Марис Мартинсонс. Бизнесът му е в сферата на строителството и бързите кредити и според местни медии е арестуван като организатор на престъпна група, която се занимавала с подкупи. От няколко дни в страната има публикации за изнудване на акционери на Norvik Banka от висши представители на властта с цел да получат рушвети.

Задържането става в седмицата, когато САЩ поискаха пълно изолиране от американската финансова система на ABLV - най-голямата независима частна банка в Латвия, заради подозрения, че през нея са изпрани милиарди долари от корупция в Русия, Украйна и Азербайджан и организирана престъпност и тя е била използвана за програмата на Северна Корея за междуконтинентални балистични ракети.

Почти цялата кариера на Римшевичс - още от 1992 г., преминава в централната банка. Той е неин несменяем управител от декември 2001 г. насам, като на 13 октомври 2013 г. получи третия си шестгодишен мандат. От 1 май 2004 г. банкерът е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, а от 1 януари влиза в Управителния съвет на ЕЦБ.

Скандалът с ABLV е вторият подобен при неговото управление. Първият бе свързан с рухването и последвалото спасяване на банка Parex, за която латвийските медии писаха, че е перяла пари на руската мафия.

mediapool.bg