Кламер БГ - Новини: Антиправителствените протести в Ливан бяха подновени

Антиправителствените протести в Ливан бяха подновени

Свят

|
Вт, 14 Ян 2020г. 13:12ч.
Антиправителствените протести в Ливан бяха подновени

Антиправителствените демонстрация в Ливан бяха подновени днес под наслов "Седмица на гнева", предаде ДПА във вторник.

Започналите на 17 октомври национални протести в Ливан доведоха до оставката на премиера Саад Харири. След пауза от няколко седмици нежеланието на ливанския политически елит да състави ново правителство и влошената икономическа ситуация разпалиха наново протестите.

В Бейрут демонстрантите горят автомобилни гуми, за да блокират главни улици и да попречат на хората да отидат на работа, а шосетата на юг, изток и север са препречени от протестиращи. Войници и полицаи се опитват да разчистят главните пътища.

През декември ливанският президент Мишел Аун възложи на университетския професор Хасан Диаб да състави правителство след консултации с парламентарните сили. Но досега опитите на Диаб са неуспешни поради острите спорове между политическите партии.

Настоящата икономическа и политическа криза в Ливан е най-сериозната след гражданската война през 1975-1990 г. От началото на протестите през октомври м.г. ливанската лира е в процес на девалвация. Преди протестите един щатски долар се разменяше срещу 1515 лири, а днес курсът й на черния пазар достига 2400 за долар.

mediapool.bg