Кламер БГ - Новини: Американски сенатори са подготвили законопроект за санкции срещу Ердоган

Американски сенатори са подготвили законопроект за санкции срещу Ердоган

Свят

|
Четв, 10 Окт 2019г. 14:13ч.
Американски сенатори са подготвили законопроект за санкции срещу Ердоган

Американски сенатори съобщиха, че е подготвен подкрепен от републиканците и демократите законопроект за налагане на санкции на турски политически лидери, включително президента Реджеп Тайип Ердоган, и на турския военен и енергиен сектор, предаде ДПА.

Законопроектът на демократа Крис ван Холън и републиканеца Линдзи Греъм, ще изисква издирване на активи на най-високопоставените турски политици и налагане на визови ограничения на турски ръководители. Той ще се стреми към блокиране на продажбите на оръжие по света на Анкара, включително продажби на американски муниции.

Законопроектът предвижда също активиране на санкциите срещу Турция заради покупката на руски противовъздушни системи С-400 и изисква и сведения за активите на Ердоган и нетната им стойност.

Санкциите ще бъдат насочени срещу седем висши политици, между които президентът, външният министър, министърът на финансите, военният министър.

Обект на санкциите ще са също вицепрезидентът, министърът на търговията и министърът на енергетиката и природните ресурси.

В документа са изброени и ограничителни мерки срещу турския енергиен сектор. Те включват рестрикции срещу чуждестранни физически и юридически лица, които "предоставят стоки, услуги, технологии, информация или оказват друга подкрепа на вътрешното (турско) производство на нефтопродукти и природен газ, които да бъдат използвани от въоръжените сили на страната".

Сенатор Ван Холън каза, че тези мерки ще имат незабавни и дългосрочни последици за Ердоган и неговите въоръжени сили.

Двамата сенатори смятат да внесат законопроекта за разглеждане в Конгреса в средата на октомври, когато законодателите се върнат на работа след парламентарната ваканция.

"Ще искаме незабавно гласуване, за да дадем на Турция ясно да разбере, че трябва да прекрати военните си действия, да изведе войниците си от зоната, обект на нападението, и да спре унищожаването на хора", написа Ван Холън.

mediapool.bg