Кламер БГ - Новини: Американски лекари призоваха за отказ от електронните цигари

Американски лекари призоваха за отказ от електронните цигари

Свят

|
Четв, 12 Септ 2019г. 09:10ч.
Американски лекари призоваха за отказ от електронните цигари

Американската медицинска асоциация (AMA) отправи призив към американците да спрат да използват електронни цигари, докато учените не проумеят по-добре причината за 450 белодробни заболявания и най-малко пет смъртни случая, свързани с употребата на продуктите, предаде Ройтерс.

От AMA - една от най-влиятелните лекарски организации, призовават също докторите да информират пациентите за опасностите - токсини и канцерогени, които крият електронните цигари, и да докладват незабавно за всички предполагаеми случаи на белодробни заболявания, свързани с използването на устройствата.

Американската медицинска асоциация излиза с препоръката, след като преди броени дни от федералните центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) също отправиха призив към хората да обмислят отказ от електронните цигари, докато тече разследването на случаите на сериозни белодробни заболявания, свързани с употребата им.

Редица от случаите са свързани с използването на електронни устройства за вдишване на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса.

От CDC съобщават, че някои лаборатории са идентифицирали витамин Е ацетат в проби от продуктите и го изследват като възможна причина за заболяванията.

Здравните експерти не са открили признаци за инфекциозни болести, поради което смятат, че белодробните заболявания са свързани с излагане на действието на химикали.

Електронните цигари като цяло са считани за по-безопасни от истинските, но дългосрочният ефект от тях остава неизяснен, отбелязват от Световната здравна организация (СЗО).

Междувременно американският президент Доналд Тръмп съобщи, че обмисля забрана на ароматизираните електронни цигари, които стават все по-популярни в гимназиите.

"Те създават сума ти проблеми", каза Тръмп.

mediapool.bg