Кламер БГ - Новини: Азия се готви за ответна вълна на коронавируса след завръщането у дома на местни жители

Азия се готви за ответна вълна на коронавируса след завръщането у дома на местни жители

Свят

|
Ср, 18 Март 2020г. 16:55ч.
Азия се готви за ответна вълна на коронавируса след завръщането у дома на местни жители

Правителствата в Азия подготвят мерки, за да се справят с новата вълна от случаи с коронавирус, тъй като хората бягат от огнищета на болестта в Европа, Северна Америка и Близкия изток, пише в сряда Ройтерс.

Докато светът се мобилизира за борба с вируса, Китай, Хонконг, Сингапур и Тайван сравнително успешно се бореха за ограничаване на заразата.

Но рязкото увеличаване през последните дни на привнесените случаи породи тревога, че тези усилия бързо ще бъдат обезсмислени. "В много страни броят на потвърдените случаи може да бъде описан като експлозивен", каза ръководителката на Хонконг Кари Лам на пресконференция вчера. "Ако не приемем някои строги мерки... опасявам се, че всички взети през последните два месеца предпазни мерки ще се окажат напразни", добави тя.

Последното преброяване в континентален Китай - първоначалния епицентър на коронавируса - показа в понеделник 21 нови случая, от които 20 са на пристигнали от чужбина заразени пътници, предимно китайци. Хонконг каза, че повечето от случаите, потвърдени през последните две седмици, са привнесени.

В Тайван всичките нови 24 случая до вторник са привнесени, а по данни от неделя в Южна Корея има 44 нови заразени пътници. Сингапур потвърди в понеделник 17 нови инфекции (най-големият скок за денонощие), от които 11 са привнесени.

Стремглавото бягство от горещите точки в Европа и Съединените щати повиши цените на полетите. В понеделник вечерта един билет от Лондон до Хонконг стигаше до 50 хиляди хонконгски долара (ок. 5853 евро), като хората се опитваха да стигнат до града, преди да бъдат наложени по-строги ограничения. "У дома е по-безопасно, отколкото във Великобритания, защото политиката за възпиране на заразата при Борис Джонсън е съмнителна", каза Лин, студент от Кембриджския университет след пристигането си в Хонконг, носейки хирургическа маска и гумени ръкавици.

Броят на потвърдените случаи с коронавируса във Великобритания е нараснал до 1543, повече от 1372 до предния ден, съобщи в понеделник здравното министерство. Британските смъртни случаи се повишиха до 55.

Четирима от 157-те пациенти с потвърден коронавирус в Хонконг са починали. Над 3200 човека са починали от заболяването в континентален Китай - най-големият брой случаи с фатален изход.

ПО-СТРОГИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Мерките в Китай, Хонконг и Сингапур включват блокиране на цели градове, затягане на граничния контрол, мерки за проследяване на контакти и строго социално дистанциране. Вирусът вече нанесе тежки икономически щети, особено в континентален Китай и глобалния финансов хъб Хонконг, така че всяко нарастване на новите случаи може да е опустошително.

Във вторник в Хонконг спрямо пътниците бяха въведени по-твърди мерки, влизащи в сила от полунощ в четвъртък, които изискват 14-дневна карантина на влизащите в града. Подобно на Сингапур бяха отправени препоръки да не се предприемат маловажни пътувания.

Китай каза, че всички завръщащи се в Пекин нетранзитни пътници трябва да бъдат изолирани за 14 дни в определените карантинни обекти, предимно хотели в града.

Макао, най-големият в света център на хазарта, забрани от вторник влизането на хора, които не пребивават постоянно в града - ход, който вероятно ще има значително въздействие върху вече страдащата индустрия на казината. Тайван обяви, че който не спазва домашната изолация или правилата за карантина ще бъде глобяван от 100 хиляди до един милион тайвански долара (3300-33 000 щатски долара) и препоръча на хората изобщо де не пътуват в чужбина.

ЕФЕКТЪТ НА БУМЕРАНГА

Въпреки че привнесените инфекции в континентален Китай са все още с умерен брой - 143 случая досега, - властите се безпокоят, че носителите на вируса може да предизвикат нова вълна. Първият важен случай, съобщен в края на февруари в северозападния район Нинся, бе с пътник, пристигнал от Иран.

Бързо дойдоха още случаи от Иран, който е "гореща точка" с близо 15 хиляди заразени досега, последвани през първата седмица на март от първите заразени пътници от Италия. Скоро след това бяха открити заразени в полети от страни като Испания, Великобритания, Франция, Нидерландия, Швейцария, САЩ, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. Тази седмица списъкът бе попълнен от Филипините, Индонезия и Тайланд.

По БТА

mediapool.bg