Кламер БГ - Новини: Адвокат твърди, че наркобарон подкупвал мексикански президенти

Адвокат твърди, че наркобарон подкупвал мексикански президенти

Свят

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 14:56ч.
Адвокат твърди, че наркобарон подкупвал мексикански президенти

Един от адвокатите на мексиканеца Хоакин Гусман (Ел Чапо) заяви при откриването на съдебния процес срещу наркобарона в Ню Йорк, че президентът на Мексико и предшественикът му са получавали подкупи от картела Синалоа, един от най-могъщите в страната, предаде Франс прес.

Организацията прехвърлила стотици милиони долари на Енрике Пеня Нието, чийто мандат приключва, и на Фелипе Калдерон, оглавявал страната от 2006 до 2012 г.

"Истината е, че той не контролираше нищо", заяви защитникът относно Гусман, който може да получи доживотна присъда на процеса. Според Джефри Личтман Ел Чапо е "изкупителна жертва" на мексиканското правителство.

Президентът Нието и предшественикът му Калдерон отрекоха да са получавали подкупи от картела Синалоа.

Именно правителството на Нието преследва, залови и екстрадира Хоакин Гусман, напомни в Туитър Едуардо Санчес, говорителят на президентския офис в Мексико.

Ел Чапо бе арестуван през януари 2016 г. в Мексико. Той е обвинен, че от 1989 до 2014 г. е ръководил картела Синалоа, изпратил в САЩ над 154 тона кокаин и огромни количества хероин, метамфетамини и марихуана на стойност 14 милиарда долара.

mediapool.bg