Кламер БГ - Новини: WhatsApp лимитира препращането на съобщения, за да ограничава фалшивите новини

WhatsApp лимитира препращането на съобщения, за да ограничава фалшивите новини

Свят

|
Пон, 21 Ян 2019г. 15:07ч.
WhatsApp лимитира препращането на съобщения, за да ограничава фалшивите новини

Популярното в Европа приложение WhatsApp ограничава броя на препращаните съобщения до пет, давайки своя принос в обрата срещу разпространение на фалшиви новини.

Компанията, която е собственост на Facebook, въведе такава политика в Индия още преди шест месеца.

До момента потребителите на платформата могат да препращат едно съобщение 20 пъти.

Промяна на правилата бе обявена от представители на WhatsApp по време на събитие в столицата на Индонезия, където през април ще има парламентарни избори.

От компанията коментираха пред Би Би Си, че са взели решението след внимателна преценка на резултатите от тест, проведен там за период от половин година.

Ограничението за препращане на съобщения значително намалява броя на препратените съобщения по целия свят, заяви говорител на компанията. По думите му така приложението WhatsApp ще остане фокусирано в основната си дейност – размяна на лични съобщения с близки хора. Ще продължим да се вслушваме в това, което ни казват потребителите и с времето ще търсим нови начини за справяне със заразно съдържание, коментират от компанията.

Максималният брой участници в една група в WhatsApp е 265.

Така, теоретично, един потребител вече може да препрати съобщение най-много на 1280 други, вместо на над 5120, както беше възможно преди ограничението.

Нищо не пречи обаче на всеки от хората, получили съобщението, да го препратят пет пъти.

Ограничението се въвежда в момент, когато WhatsApp и другите платформи на Facebook са под натиск да отговорят на разпространението на пропаганда и друго подвеждащо съдържание.

Миналата седмица Facebook съобщи, че е свалила 500 страници и акаунта от платформата си, които според анализ на компанията са свързани с Русия и разпространяват дезинформация в страни от Централна и Източна Европа, както и Украйна.

Освен това социалната мрежа наскоро съобщи, че е наела базиран във Великобритания екип за проверка на фактите, който да сигнализира за недостоверно съдържание на основната платформа на Facebook.

Това, че WhatsApp е кодирала процеса по изпращане на съобщения от началото до края, означава, че те могат да бъдат прочетени само от техните изпращачи и получатели, което ограничава възможностите на компанията да спира недостоверно съдържание.

mediapool.bg