Кламер БГ - Новини: Президентът Ево Моралес подаде оставка, Боливия е обхваната от размирици

Президентът Ево Моралес подаде оставка, Боливия е обхваната от размирици

Свят

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 12:40ч.
Президентът Ево Моралес подаде оставка, Боливия е обхваната от размирици

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви в неделя оставката си под натиска на армията и на обществото след победата на президентските избори, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами, съобщи Асошиейтед прес.

Решението бе взето, след като Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли.

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си "преврат".

Още преди Моралес да завърши изявлението си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да празнуват, развявайки боливийски знамена и гърмейки фойерверки.

"Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана", скандираше група демонстранти в столицата.

"Празнуваме, защото Боливия е свободна", каза демонстрант край президентския дворец.

Размирици

По-късно обаче започнаха размирици в боливийските градове Ла Пас, където заседава правителството, и в Ел Алто, близо до столицата Сукре, предаде Франс прес.

Местни медии съобщиха за голям брой опожарени автобуси и жилища на известни личности. Медиите показаха 15 автобуса в Ла Пас, подпалени в автосервиза на службата за градски транспорт.

Ректорът на местния държавен университет Валдо Албарасин - активист, призовавал президента да се оттегли, заяви, че домът му е бил опожарен и разрушен от съпартийци на Моралес от Движението за социализъм и качи в интернет кадри от пожара.

Десетки хора предизвикаха безредици в луксозния квартал Ачумани в Ла Пас. Демонстранти с качулки, разполагащи с динамит, са окупирали венецуелското посолство, което се намира в този район, заяви пред официалната осведомителна агенция А Бе И посланичката Крисбейли Гонсалес.

Полицаите, голяма част от които подкрепиха тези дни протестите срещу Моралес, не патрулираха през нощта в Ла Пас и Ел Алто, без ръководството на полицията да обясни защо. В двата града обаче започнаха да се появяват армейски патрули.

Междувременно подалият оставка президент заяви в "Туитър", че е издадена заповед да бъде арестуван. Той нарече заповедта "незаконна" и добави, че домът му е бил нападнат. "Пучистите разрушават правовата държава", каза бившият социалистически лидер, чието местонахождение е неизвестно.

Протестният лидер Луис Фернандо Камачо също заяви в "Туитър", че е издадена заповед за ареста на Моралес. Полицията в Боливия не е получавала заповед за задържане на Ево Моралес, заяви обаче началникът на боливийската полиция Юри Калдерон.

Калдерон нарече "фалшиви новини" слуховете за заповедта за арест. Той обаче потвърди, че въоръжени лица са нахлули в дома на Моралес, предаде Асошиейтед прес.

Неясно бъдеще

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му също подаде оставка, както и председателят на Сената.

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

"Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Председателката и заместник-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Мексико предложи убежище на Моралес, съобщи мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди "жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също заклеймиха "държавния преврат".

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави "за намиране на решение на сложната институционална ситуация" в Боливия.

mediapool.bg