Кламер БГ - Новини: Covid-19 се разпространява бързо с наближаването на зимата, предупреди СЗО

Covid-19 се разпространява бързо с наближаването на зимата, предупреди СЗО

Свят

|
Четв, 17 Септ 2020г. 16:10ч.
Covid-19 се разпространява бързо с наближаването на зимата, предупреди СЗО

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че коронавирусът се разпространява с притеснително висока скорост в някои части от Северното полукълбо, няколко месеца преди зимния грипен сезон, предаде Ройтерс.

"Започваме да виждаме притеснителни тенденции в някои страни", заяви Мария ван Керхове, водещ технически експерт за Covid-19 в СЗО по време на презентация, излъчена в социалните медии.

"Виждаме нарастване на броя на приетите в болница, на приетите в интензивни отделения, особено в Испания, Франция, Черна гора, Украйна и някои щати на САЩ. Това е притеснително, защото все още не е започнал грипният сезон", посочи тя.

В няколко страни нараства броят на приетите в болница лица на възраст между 15 и 49 години, заразени с Covid-19, добави Мария ван Керхове.

Майк Райън, началник на програмата за извънредни ситуации на СЗО посъветва хората, изложени на висок риск от заразяване с коронавирус да се ваксинират против грип.

Равнището на предаване на коронавируса в Европа е притеснително

Световната здравна организация (СЗО) определя като притеснително равнището на предаване на коронавируса в Европа, заяви директорът на европейския й клон Ханс Клуге, цитиран от Франс прес. Той добави, че организацията се опасява и от скъсяването на карантината, планирано в няколко страни.

"Числата за септември би трябвало да предизвикат тревога у всички ни" в цяла Европа, където броят на новите случаи вече надхвърля този на случаите през март и април, подчерта Клуге.

Освен това СЗО изключи възможността да скъси препоръката си за 14-дневна карантина за всички, които са били в контакт с вируса.

"Нашата препоръка за 14-дневна карантина се основава на нашето разбиране на инкубационния период и предаването на болестта, ще я променим само ако се промени разбирането ни за науката, което за момента не се е случило", заяви Катерин Смолууд, отговаряща за извънредните ситуации в европейския клон на СЗО.

Във Франция продължителността на карантината при контакт беше намалена до 7 дни, във Великобритания и Ирландия карантината е 10-дневна. Няколко европейски страни, като Португалия и Хърватия, обмислят да я намалят.

Предвид огромното отражение, което дори минимално намаляване на карантината може да окаже върху инидивиди и обществото, "призовавам страните от региона да следват редовна научна процедура с техните експерти и да проучват сигурни варианти за намаляване" на срока на карантината, подчерта Клуге.

В зоната Европа на СЗО, която включва 53 страни, включително Русия, са регистрирани близо пет милиона потвърдени случаи и над 227 000 жертви на вируса, по данни на организацията. Поради завръщането на епидемията, както и по-големия капацитет за тестове, отколкото през март и април, броят на регистрираните всеки ден случаи на заразяване в момента е около 40-50 хиляди, спрямо дневния връх от 43 000, отбелязан на 1 април. Новият рекорд беше отбелязан на 11 септември с 54 000 случая за 24 часа.

mediapool.bg