Кламер БГ - Новини: 17 щатски прокурори призоваха правосъдния министър да не наблюдава руското разследване

17 щатски прокурори призоваха правосъдния министър да не наблюдава руското разследване

Свят

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 14:08ч.
17 щатски прокурори призоваха правосъдния министър да не наблюдава руското разследване

Главните прокурори на 17 щата в САЩ и федералния окръг Колумбия изпратиха на изпълняващия длъжността министър на правосъдието Матю Уитакър писмо с настояване да си направи отвод от разследването на опитите за намеса в американските президентски избори през 2016 г., приписвани на Русия, предадоха осведомителните агенции.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Барбара Ъндъруд публикува изявление по въпроса в Туитър. Тя пише, че е "от изключителна важност разследването на специалния прокурор Робърт Мълър да продължи без никакви признаци за намеса или предубеденост".

Според нея отводът на Уитакър е нужен, за "да вярва обществеността в безпристрастността на разследването и за да се гарантира основната независимост на министерството на правосъдието".

В изявлението си Ъндъруд пише, че писмото до Уитакър е подписано от главните прокурори на Масачузетс, Ню Йорк, Калифорния, Кънектикът, Делауеър, Хавай, Илинойс, Мериленд, Минесота, Ню Джърси, Ню Мексико, Северна Каролина, Орегон, Роуд айлънд, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон и окръг Колумбия.

Главните държавни обвинители в тези щати са привърженици на Демократическата партия.

В повечето щати длъжността на главния прокурор е изборна. В задълженията на този магистрат влиза и даването на препоръки по юридически въпроси на щатските власти.

В миналото главни прокурори, подкрепящи Демократическата партия, нееднократно са подавали колективни съдебни искове срещу представители на републиканската администрация на президента Доналд Тръмп.

През 2017 г. много от тях се опитаха да оспорят по съдебен път укази на държавния глава за затягане на имиграционната политика.

В. "Вашингтон пост" съобщи вчера, като се позова на хора от най-близкото обкръжение на Уитакър, че за разлика от Сешънс той не смята да си прави отвод от разследването. В сряда редица законодатели, сред които и лидерът на демократите в Сената на Конгреса Чък Шумър призоваха Уитакър да се оттегли, както направи преди това отстраненият от Тръмп министър Джеф Сешънс.

Президентът Тръмп на няколко пъти критикува публично Сешънс през последните месеци заради решението му за провеждане на независимо разследване на приписваната на Русия намеса в хода на президентските избори преди две години.

През май 2017 г. начело на разследването застана Мълър, който е бивш директор на ФБР.

Протест в Ню Йорк събра вчера няколкостотин души, които призоваваха за защита на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за потенциална координация между Русия и кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите скандираха на Таймс скуеър "Долу ръцете от Мълър" и "Никой не е над закона", преди да преминат през центъра на града.

Участниците носеха плакати с надписи "Истината трябва да възтържествува" и "Отстранете и сменете Тръмп".

Подобни митинги имаше и другаде в САЩ. Организаторите казват, че назначаването за главен прокурор, макари временно, на Матю Уитакър е "умишлен опит за възпрепятстване на разследването на специалния прокурор".

Президентът Тръмп поиска вчера оставката на главния прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс и след това го замени с Уитакър, който досега беше началник на кабинета на Сешънс. Той ще бъде изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр, но Тръмп не даде никакви индикации колко време ще остави Уитакър на временния пост.

Уитакър неведнъж е критикувал разследването на Мълър.

mediapool.bg