Кламер БГ - Новини: Свидетелят Борисов "помогнал на колегата Станишев" пред съда

Свидетелят Борисов "помогнал на колегата Станишев" пред съда

България

|
Ср, 09 Март 2016г. 18:33ч.
Свидетелят Борисов "помогнал на колегата Станишев" пред съда

Премиерът Бойко Борисов обяви в сряда, че е "помогнал на колегата Станишев" по делото за изчезналите от Министерския съвет секретни доклади. Министър-председателят даде показания като свидетел пред Софийския градски съд в процеса срещу неговия предшественик.

Сергей Станишев беше обвинен преди 6 години за загубените седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на военния министър и един от НАТО. Според данните на прокуратурата това се е случило в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г.

"Колкото и да ви се струва странно, опитах се да помогна на колегата Станишев, защото огромният оборот документи, които влизат на Министерски съвет, може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо. Опитах се да обясня на многоуважаемия съдия, че обемът на документация е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби", съобщи Борисов пред журналисти. Медиите не чуха какво той говори пред съда, защото делото е секретно.

По ирония в края на 2009 г. точно Борисов сигнализира прокуратурата за изгубените документи, за което получи сигнал от "съвестния гражданин" Алексей Петров.

В залата Борисов е бил питан за технологията на съхранение на секретните документи – как влизат и излизат от МС, както и колко време престояват при министър-председателя.

Според премиера в случая със Станишев вероятно е проявена небрежност, която обаче изиграла превантивна роля за бъдещите премиери, които гледали с по четири очи документацията.

"Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, но считам, че действително в едно такова забързано ежедневие, би могло и някой да го подведе. Не казвам какъв е случаят, има съдия, който да отсъди накрая – има ли вина или не", добави Борисов.

Поради проточилото се разследване по делото му настоящият председател на европейските социалисти Сергей Станишев сам поиска то най-накрая да бъде гледано от съда. Прокуратурата го внесе в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба, което първоначално възмути Бойко Борисов. Сега обаче той защити "колегата" Станишев.

Пред съдебната зала премиерът дообясни изказването в интервюто си пред Mediapool, че ДСБ е узурпирала съдебната власт в лицето на Върховния касационен съд и Софийския градски съд. Сега Борисов призова за отдръпване на политиците от темата за съдебната власт.

"Затова искам всички да се дръпнем настрани, съдиите и прокурорите да си направят реформата, защото те самите са достатъчно интелигентни хора, да разберат какво очаква и народът, и Брюксел от тях. Аз съм се отдръпнал. Парламентът да им направи законите, държавата да им направи сградите, а съдиите и прокурорите да си оправят съдебната система. Това трябва да е задачата на всеки един от нас", заяви Борисов.

mediapool.bg