Кламер БГ - Новини: Светът се прости с почетния папа Бенедикт Шестнадесети

Светът се прости с почетния папа Бенедикт Шестнадесети

Свят

|
Четв, 05 Ян 2023г. 13:40ч.
Светът се прости с почетния папа Бенедикт Шестнадесети

Сн. ЕПА/БГНЕС

Светът се сбогува днес с почетния папа Бенедикт Шестнадесети, починал на 31 декември.

На траурната литургия за папа Йоан Павел Втори през 2005 г. множеството, събрало се тогава на площад "Свети Петър" във Ватикана започна да скандира: "Да бъде обявен за светец незабавно". Сега по време на траурната литургия за почетния папа Бенедикт Шестнадесети, която се ръководеше от папа Франциск, италианка издигна плакат, на който пишеше: "Да бъде обявен за светец незабавно", предаде ДПА.

Петдесет и шест годишната Алесандра Апреа от град Мета ди Соренто край Неапол, носеща плаката, нарече Бенедикт Шестнадесети "светец на вярата". "Той беше изпратен от Бог да ни поведе, когато ние бяхме изгубени. Бенедикт беше мостът между Йоан Павел Втори и Франциск. Нямаше да имаме Франциск без него", заяви тя.

По време на заупокойната литургия папа Франциск пък похвали куража на Бенедикт Шестнадесети да се оттегли от поста и заяви, че това е отворило вратата за други папи да направят същото, предаде Асошиейтед прес. Неотдавна бе съобщено, че папа Франциск вече е оставил писмени инструкции, в които изброява при какви условия той също ще се оттегли от поста.

За заупокойната литургия, която ръководеше, Франциск дойде с инвалидна количка на площад "Свети Петър", където бе поставен ковчегът на почетния папа Бенедикт Шестнадесети. Докато отслужваше литургията, Франциск беше заобиколен от петима кардинали, предаде Франс прес. Литургията бе според латински ритуал, но включваше и други езици. В нея участваха 4000 кардинали, епископи и свещеници.

За траурната церемония бяха поканени знатни персони, държавни глави, премиери и политици. Десетки хиляди хора също изпълниха площада "Свети Петър". Още когато там бе донесен ковчегът с тленните останки на Бенедикт Шестнадесети, множеството започна да ръкопляска, а камбаните забиха.

След заупокойната служба ковчегът с тленните останки на почетния папа бе внесен в базиликата "Свети Петър". Там той ще бъде положен в криптата. Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан всъщност в три ковчега. Тялото му е в ковчег от кипарисово дърво, в който са поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег се поставя после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред се поставя в още по-голям дървен ковчег.

Относно ритуала по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че първият ковчег от кипарисово дърво символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Над 1000 журналисти от 30 страни отразяваха погребението. Хиляда полицаи бяха мобилизирани, за да гарантират сигурността, като те ще бъдат подпомогнати от доброволци от италианската гражданска защита.

А докато течеше заупокойната литургия Светият престол съобщи и какво гласи текстът, който обобщава понтификатът на Бенедикт Шестнадесети и който е поставен в метален цилиндър в ковчега му. В текста се казва, че "той се е борил решително срещу престъпленията, извършени от представители на клира спрямо малолетни и хора, нуждаещи се от защита и неколкократно е призовавал църквата за промяна, за молитви, за покаяние и пречистване", предаде ДПА.

mediapool.bg