Кламер БГ - Новини: Сблъсъци след изборите в Беларус. Лукашенко с голяма преднина

Сблъсъци след изборите в Беларус. Лукашенко с голяма преднина

Свят

|
Пон, 10 Авг 2020г. 13:39ч.
Сблъсъци след изборите в Беларус. Лукашенко с голяма преднина

Протести и сблъсъци с полицията в Минск последваха изборите в Беларус, които според официалните данни на местната ЦИК за пореден път са спечелени от Александър Лукашенко.

Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести в Минск срещу резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

"Един получи смъртоносна черепно-мозъчна травма, след като бе блъснат от кола" на силите на реда по време на протестите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница.

Беларуското вътрешно министерство обаче заяви днес, че няма загинали при протестите, посочва ТАСС.

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС.

"Към 10.00 ч. сутринта днес разполагаме с данни за не по-малко от 213 задържани в Беларус вчера", съобщи организацията и отбеляза, че броят на задържаните може да е и по-голям.

Според демонстрантите е имало манипулиране на вота. Срещу тях се изправиха силите за борба с безредиците, които бързо ги разпръснаха със светошумови гранати и с палки.

След като разпръснаха големите тълпи, полицаите преследваха по-малки групи протестиращи в центъра на Минск в продължение на няколко часа.

"Това бе мирен протест, не използвахме сила", каза 23-годишен демонстрант на име Павел Конопляник, който придружаваше свой приятел с пластмасов фрагмент от граната, забил се във врата му. "Никой няма да повярва на официалните резултати от вота. Те откраднаха нашата победа", допълни той.

Конопляник, който имаше порезни рани на краката от полицейски гранати, каза, че не иска да напуска страната, но се опасява, че може да не му остане друг избор.

Официалните резултати

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е получил 80,23 на сто от гласовете на вчерашните избори за държавен глава. Това показват предварителни данни, огласени днес от председателя на ЦИК Лидия Ермошина, цитирана от ТАСС. Следва основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска с 9,90 на сто от гласовете. Бившият депутат от парламента Анна Канопацка получава 1,68 процента, председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен - 1,13, съпредседателят на обществено движение "Кажи истината" Андрей Дмитриев - 1,04 на сто. "Против всички" са гласували 6,02 процента от избирателите.

Тези предварителни данни предстои да бъдат уточнени, но едва ли ще има съществена промяна, посочи Ермошина. Официалният резултат според нея ще бъде оповестен на 14 август. Активността на вчерашните избори е била 84,23 на сто, добави тя.

Опозиционната кандидатка не признава резултатите

Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска заяви днес, че отказва да признае официалните резултати, показващи категорична победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените", каза тя днес пред журналисти. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати - за масово фалшифицирани.

Нейни сътрудници казаха, че опозицията е поискала повторно преброяване в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията иска също да проведе разговори с беларуските власти за това как да се извърши мирна смяна на властта.

По-рано хората знаеха за кого всъщност гласува мнозинството - за Лукашенко. Сега са също толкова твърдо убедени в обратното, пише кореспондент на "Комсомолская правда" в Минск.

"В километричните опашки пред секциите стояха надеждите на всички беларуси за промени. За отърваване от просешките заплати, изобщо за нещо ново. А им подхвърлиха кокал, сякаш за подигравка", коментира той резултата, съобщен от ЦИК.

Това е обида за беларусите, след която не може да кажеш просто "Хайде, стига сърдене, забравете, да се хващаме на работа", подчертава "Комсомолская правда".

Международните реакции

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие. "Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

По повод събитията в Беларус външното министерство на Полша изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

Полският премиер Матеуш Моравецки излезе с инициатива да се организира извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ситуацията в Беларус. "Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова премиерът Матеуш Моравецки в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус", се казва в съобщението.

Вчерашните избори за президент на Беларус бяха добре организирани и наблюдателите от страните от Общността на независимите държави (ОНД) не установиха нарушения от гледна точка на законодателството, заяви днес на пресконференция в Минск Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Русия и Беларус.

Наблюдателската мисия на ОНД не откри факти, които да поставят под съмнение легитимността на президентските избори в Беларус, каза пред журналисти изпълнителният секретар на общността Сергей Лебедев. По думите му изборите са протекли при спазване на законите, били са открити, конкурентни и са гарантирали волеизявлението на гражданите.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до Александър Лукашенко, съобщи пресслужбата на Кремъл. "Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност", гласи текстът, цитиран от ТАСС.

Китайският президент Си Цзинпин също поздрави Лукашенко за победата на изборите, съобщи беларуската агенция БелТА. "Уверен съм, че под ваше ръководство Беларус непременно ще постигне нови блестящи успехи в процеса на държавното строителство", се отбелязва в посланието.

mediapool.bg