Кламер БГ - Новини: Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг четвърта поредна нощ

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг четвърта поредна нощ

Свят

|
Съб, 29 Ноем 2014г. 10:16ч.
Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг четвърта поредна нощ

Сблъсъци с полицията избухнаха за четвърта поредна нощ в Хонконг, където демонстрантите смениха тактиката, опитвайки се да подновят окупацията на централен търговски район, който вече

беше разчистен от полицията, съобщи ДПА. Часове наред стотици протестиращи се местеха от улица на улица в Монкок и забавяха трафика, като твърдяха, че са излезли на шопинг -

подигравателен намек за призива на главния администратор на територията към жителите на Хонконг да се завърнат в квартала и да го съживят, като пазаруват там.

Арестувани са най-малко 28 души. Полицията използва сълзотворен газ и палки срещу демонстрантите, които отказаха да се подчинят на предупрежденията да се разпръснат. Някои от протестиращите замеряха полицаите бутилки с минерална вода, яйца и дъски.

На разсъмване демонстрантите се прибраха по домовете си, но се очаква вечерта сблъсъците да се подновят. От вторник досега са арестувани около 200 души. Пострадаха и журналисти, които се очаква днес да организират протест срещу прекомерната употреба на сила от полицията.

Демонстрациите в Хонгконг започнаха през октомври с искане за всеобщо избирателно право и свободно номиниране на кандидатите за политическо ръководство на този специален административен район на Китай.

mediapool.bg