Кламер БГ - Новини: Сачева отряза бизнеса за замразяването на минималната заплата

Сачева отряза бизнеса за замразяването на минималната заплата

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 12:00ч.
Сачева отряза бизнеса за замразяването на минималната заплата

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева въпреки призивите на някои работодателски организации тя да бъде замразена на сегашното си равнище от 610 лева заради пандемията и икономическата криза, която очакват да се задълбочава. Социалният министър Деница Сачева коментира в сряда пред БНТ, че минималната работна заплата в България може би е най-ниската в ЕС и е от ключово значение да бъде направена крачка за развитие на доходите.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължидо края на годината, коментира Сачева.

Сачева коментира и антикризисната мярка 60/40 като посочи, че ако тя не е била въведена, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7,.9%. Тя изрази умерен оптимизъм и се надява до края на годината безработицата да бъде задържана до максимум 8%. "За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души", каза още социалният министър.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм.

"Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", заяви социалният министър.

Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата.

mediapool.bg