Кламер БГ - Новини: Сарафов подаде сигнал срещу Гешев, а Гешев подаде сигнал срещу Сарафов

Сарафов подаде сигнал срещу Гешев, а Гешев подаде сигнал срещу Сарафов

България

|
Вт, 16 Май 2023г. 19:18ч.
Сарафов подаде сигнал срещу Гешев, а Гешев подаде сигнал срещу Сарафов

Снимка: БГНЕС

Шефът на националната следствена служба Борислав Сарафов е подал сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев. Новината бе съобщена първо от "Сега". Началникът на държавното обвинение пък е поискал Висшият съдебен съвет (ВСС) да накаже заместника му.

Това е равносметката от поредния ден на войната по върховете на прокуратурата.

Сигналът на Сарафов е за три престъпления. Зам.-главният прокурор иска да се провери дали началникът на държавното обвинение е нарушил закона като е направил незаконен запис на разговор с Йордан Стоев, член на ВСС.

Това е един от хората, направили искане за предсрочното освобождаване на Гешев. Той е избран от квотата на прокурорите, т.е. от съдебната система. Самият Гешев призна, че е имал разговор с член на ВСС, но без да спомене името му. Главният прокурор заяви, че въпросният човек му казал, че изобщо не е чел искането.

Действията на шестимата от съвета бяха изненадващи, тъй като доскоро колегията защитаваше главния прокурор на всяка цена. При изявата си в понеделник Гешев намекна, че все още има сериозни позиции в съвета и отстраняването му няма да се случи лесно.

Потресен съм

В сигнала на Сарафов, публикуван от БНТ, се твърди, че в понеделник сутринта той е бил извикан на оперативка от Гешев. Там присъствали всички останали зам.-главни прокурори. Гешев им пуснал записа със Стоев и се похвалил, че лично е направил около 150 такива с политици и магистрати. Сарафов твърди следното:

"След не повече от 3-4 минути аз станах, заявиха, че в такъв пошъл фарс не желая да участвам, пожелах хубав ден на всички присъстващи и изялзох от кабинета на г-н Гешев".

Пред БНР Стоев коментира, че е потресен, че главният прокурор е записал разговора си с него.

"Както и вие знаете, той навсякъде изтъква, че е голям радетел на Конституцията и спазването ѝ. И не мога да повярвам, че един добър юрист би си позволил да извърши пряко нарушение на Конституцията", заяви той.

Стоев каза още, че не приема критиките, че прокурорската колегия на ВСС внезапно се е извъртяла на 180 градуса и вече иска отстраняването на Гешев. Истината е, че през последните три години те го бранеха с цената на всичко, макар че имаше не един и два повода да разгледат поведението му.

"Всички казват ВСС и прокурорската колегия са се завъртели на 180 градуса. И според някакво давление или нечии интереси ние си променяме мнението. Няма такова нещо. Примерът е следният: Ако един шофьор три години не нарушава правилата за движение и след три години извърши нарушение, следва ли съответните органи да си затворят очите, защото тези 3 години той е бил примерен? - Не. Трябва да го санкционират. По същия начин и ние", заяви Стоев.

Вила "Регенетска" на Боровец

Другото нарушение според Сарафов е длъжностно престъпление. То е заради ползването на държавната вила "Регентска" на Боровец. Според него Гешев живее там от 2021 г. след като се изнесе от резиденция "Бояна". Сарафов твърди, че главният прокурор ползва базата като лична резиденция и никой друг няма достъп до нея. Слухове за това се появиха малко след взрива до колата на Гешев на 1 май. Тогава от прокуратурата заявиха, че се връщал от прокурорската база "Цигов чарк" на яз. "Батак", без да обяснят как така се връща от Родопите по път през Рила. Всъщност маршрутът София-Самоков е обичайният към Боровец.

По-късно през деня от "Продължаваме Промяната – Демократична България" внесоха в парламента искане за изслушване на правосъдния министър Крум Зарков в четвъртък относно основанията и срока на

предоставената на Сарафов охрана. Дясната коалиция иска да знае как е използван и стопанисван еднолично от Гешев имотът на Висшия съдебен съвет в "Боровец", по-известен като Регентска къща.

Барселонагейт

Борислав Сарафов твърди още, че има престъпление срещу правосъдието заради разследването "Барселонагейт". Това дело бе споменато от главния прокурор в понеделник. Тогава се разбра, че то било възложено на негов съученик, на когото някой се опитал да окаже натиск и разследването да се прекрати "до петък".

Още по темата:

"Дрон на терасата, ощипана госпожица с охрана". Сапунката в прокуратурата продължава

Часове по-късно Сарафов заяви, че е е публична тайна, че знакови дела се държат на трупчета години наред, за да се шантажират политици.

По закон в едномесечен срок ще се преценява дали по този сигнал да бъде образувана проверка. Решението трябва да е на наблюдаващия прокурор, на когото ще бъдат разпределени материалите.

Такова дело ще има интересен път, ако все пак се стигне до разследване. По закон престъпленията, извършени от магистрати, се разследват именно от националната следствена служба, т.е. от структурата, оглавявана от Сарафов. Така може да се окаже, че зам.-главният прокурор е подал сигнал срещу началника си до себе си, защото според Закона за съдебната власт той ръководи "методически и организационно" всички следствени отдели в страната.

Сарафов и Гешев са в конфликт от десетина дни. Първоначално заместникът поддържаше официалната версия, че е направен опит за убийството на главния прокурор. След това обаче заяви, че е бил заблуден от началника си и го обвини, че е вкарал прокуратурата на политическия терен.

В понеделник Гешев започна да го нарича "лицето Сарафов" и се закани, че ще иска ВСС да го отстрани от поста. После шефът на следствената служба каза, че се бои за живота си, поиска и получи охрана от Министерството на правосъдието.

mediapool.bg