Кламер БГ - Новини: Санкциите били наложени на Зариф, след като отхвърлил покана за визита в Белия дом

Санкциите били наложени на Зариф, след като отхвърлил покана за визита в Белия дом

Свят

|
Пон, 05 Авг 2019г. 16:38ч.
Санкциите били наложени на Зариф, след като отхвърлил покана за визита в Белия дом

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф каза, че неотдавна е получил покана за среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Зариф обаче не я приел, след което САЩ му наложили санкции, предаде ДПА.

"В Ню Йорк ми казаха, че ще ми наложат санкции, ако не приема тази покана. И аз не я приех", разказа иранският външен министър на пресконференция в Техеран.

САЩ обявиха финансови санкции срещу Зариф в сряда. Подобна мярка срещу външен министър на друга страна е доста необичайна стъпка, която може да прекъсне потенциален канал за разговори, отбелязва ДПА.

Според американски медии поканата за среща с Тръмп била отправена към Зариф от американския републикански сенатор Ранд Пол по време на среща в Ню Йорк в средата на миналия месец.

Днес иранският външен министър каза, че е отклонил поканата, защото не може да има преговори със САЩ, докато те "продължават да държат на мушка Иран". Иран може да обмисли разговори с администрацията на Тръмп, само ако тя облекчи икономическите санкции, които му наложи отново, след като изтегли Съединените щати от международното споразумение за иранската ядрена програма, уточни той.

Зариф увери, че Иран няма да се откаже от дипломатическите усилия за решаване на конфликта. "Ние всички идваме и си отиваме, но дипломацията винаги ще остане тук", каза Зариф, намеквайки, че политическата ситуация във Вашингтон може да се промени.

mediapool.bg