Кламер БГ - Новини: Самостоятелните акушерски практики да работят с НЗОК, настояват граждански организации

Самостоятелните акушерски практики да работят с НЗОК, настояват граждански организации

България

|
Ср, 04 Септ 2019г. 13:14ч.
Самостоятелните акушерски практики да работят с НЗОК, настояват граждански организации

Самостоятелните акушерски практики, каквито здравното министерство предлага да бъдат регламентирани със законови промени, да могат да работят и да се финансират от НЗОК. За това настояват от Мрежата за съвременна родилна грижа, която обединява неправителствени организации и индивидуални активисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване.

Според тях възможността самостоятелните акушерски практики да работят с НЗОК ще направи услугите им достъпни за всички здравноосигурени, а не привилегия на сравнително ограничена група платежоспособни пациенти, концентрирани в големите градове.

Освен това финансирането от НЗОК ще направи тази медицинска помощ по-достъпна за жените и пациентите от неблагоприятни и отдалечени географски райони, или от уязвими социални групи, които в момента често са напълно лишени от здравни грижи по време на бременността и след раждането.

След дългогодишно настояване от страна на акушерки, през август МЗ предложи промени в Закона за лечебните заведения, с които предлага медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики. Сега те могат да работят само под надзора на лекар.

“Оценяваме високо възможността акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти да упражняват самостоятелно правомощията си като регистрират самостоятелни практики. Тази възможност компенсира един дълго съществуващ дефицит в регулацията на тази сфера и синхронизира българското законодателство с европейските норми, според които акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти би следвало да могат да работят и без задължителната в момента у нас лекарска супервизия“, посочват от Мрежата за съвременна родилна грижа.

Оттам напомнят, че акушерският модел на проследяваща грижа за жените по време на бременността, раждането и след него, е златен стандарт в медицинските услуги за здрави бременни жени, както и при неусложнени раждания.

Данните от държави, прилагащи този модел от десетилетия, показват, че когато здравата бременна жена се проследява от акушерски екип, това води до по-нисък процент на усложненията по време на бременността и раждането и по-високо удовлетворение и на оказващите, и на получаващите грижата.

Освен това акушерската грижа е по-евтина за здравните системи от високоспециализираната лекарска консултация, която следва да достъпна за всички жени с усложнени бременност и раждане.

“Уверени сме, че предлаганите промени ще доведат до увеличаване на броя на акушерските практики, предлагащи здравни грижи в съответствие със стандартите и препоръките на СЗО и международните професионални организации в акушерството и акушер-гинекологията“, посочват от Мрежата за съвременна родилна грижа.

Организацията обаче изразява безпокойството си от изрично заложеното изключване на тези лечебни заведения от обхвата на договорните партньори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази разпоредба създава впечатлението, че целта на предложените промени е единствено увеличаване на данъчните приходи от здравни дейности и заглушаване на вълната протести на специалистите по здравни грижи, а не регламентиране на процеса в услуга на медиците и пациентите.

Освен, че тази разпоредба не е обоснована и дискриминативна, тя ограничава необосновано достъпа на пациентите до тези лечебни заведения, смятат от организацията.

По данни на НЗОК, през 2018г. чрез трансфер от МЗ са заплатени 9061 раждания на неосигурени жени, 3395 акушеро-гинекологични прегледи на неосигурени бременни, и едва 2 пакета медико-диагностични дейности за неосигурени бременни жени.

Това доказва, че една голяма група бременни жени (близо 1/5 от всички родили през годината) нямат достъп до акушерска грижа преди раждането, което дава пряко отражение във висок процент преждевременни раждания, заболеваемост и смъртност в перинаталния и неонаталния период, както и в дългосрочния здравен статус.

“Не на последно място, тази медицинска помощ няма да изисква толкова голям финансов ресурс, какъвто се изисква за специализирана лекарска медицинска помощ. Ето защо намираме за нелогично и напълно необосновано НЗОК да финансира по – скъпата и по – труднодостъпната

медицинска помощ (лекарската), но не и тази, осигурявана от акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти“, посочват от Мрежата за съвременна родилна грижа.

mediapool.bg