Кламер БГ - Новини: Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал

Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал

Свят

|
Нед, 15 Ян 2023г. 15:54ч.
Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал

Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал

Всички 72 души на борда на разбилия се днес в Непал пътнически самолет са загинали, съобщи авиокомпания "Йети еърлайнс". "Всички са загинали - 68 пътници и четирима членове на екипажа", каза за Ройтерс представител на непалския въздушен превозвач.

Пътнически самолет със 72 души на борда се разби до град Покхара в западен Непал. На борда на двумоторния самолет ATR 72 на непалската авиокомпания "Йети Ерлайнс" е имало 72 души, включително две деца, четирима души екипаж и 15 чужди граждани - петима индийци, четирима руснаци, двама южнокорейци и по един гражданин на Ирландия, Аржентина, Австралия и Франция, каза говорител на въздушния превозвач.

Стотици спасители претърсват склона, на който се намира местопроизшествието.

Разбилият се днес самолет е бил на 15 години по данни на сайта за проследяване на полети в реално време "Флайт Радар 24" (FlightRadar24).

ATR 72 е широко използван двумоторен турбовитлов самолет, произвеждан от съвместно предприятие на компаниите "Ербъс" и италианската "Леонардо".

"Йети Ерлайнс" разполага с авиопарк от шест ATR72-500 според интернет страницата на въздушния превозвач.

Местна телевизия показа кадри, на които над местопроизшествието се издига гъст черен пушек, а около останките от самолета са се събрали спасители и тълпи от хора.

Говорител на непалската служба за гражданска авиация каза, че по време на катастрофата метеорологичните условия са били добри.

"Самолетът гори", заяви представител на полицията, като допълни, че спасителните екипи изпитват затруднения да достигнат до мястото, на което самолетът се е разбил. Става въпрос за труднодостъпен терен между два хълма в близост до летището на град Покхара.

Самолетът е осъществил контакт с летището в Покхара, докато е прелитал над дефилето на река Сети в 10:50 ч. местно време (5:50 ч. по Гринуич), след което се е разбил.

"Половината от самолета е на склона на хълма. Другата половина падна в дефилето на река Сети", разказа местен жител пред Ройтерс.

Премиерът Пушпа Камал Дахал заяви, че самолетът е изпълнявал полет от столицата Катманду за Покхара и призова силите за сигурност и обществеността да помогнат в спасителната операция, предаде Асошиейтед прес. Той свика и извънредно правителствено заседание във връзка с катастрофата.

Авиоиндустрия на Непал процъфтява през последните години, превозвайки стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Но секторът е засегнат от ниска безопасност поради недостатъчно обучение и поддръжка. Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи достъп до въздушното му пространство от съображения за безопасност. Хималайската страна също има някои от най-отдалечените и трудни писти в света, оградени от заснежени върхове с подходи, които представляват предизвикателство дори за опитни пилоти. Операторите на полетите казват, че в Непал липсва система за точни прогнози за времето, особено в отдалечени райони с труден планински терен, където в миналото са се случвали смъртоносни катастрофи. Времето също може да се промени бързо в планините, създавайки коварни условия за летене.

През май 2022 г. се разби самолет, управляван от непалския превозвач Tara Air, загинаха всичките 22 души на борда - 16 непалци, четирима индийци и двама германци. Контролът на въздушното движение изгуби контакт с двувитловия Twin Otter малко след като излетя от Покхара и се насочи към Джомсом, популярна дестинация за преходи. Останките му бяха открити ден по-късно, разпръснати по планински склон на надморска височина от около 4400 метра. Около 60 души са участвали в издирвателната мисия, повечето от които са извървели километри нагоре, за да стигнат до там. След тази катастрофа властите затегнаха правилата, включително разрешение за полети само при благоприятна прогноза за времето по целия маршрут.

През март 2018 г. самолет на US-Bangla Airlines кацна аварийно близо до прочуто трудното международно летище в Катманду, убивайки 51 души. Този инцидент беше най-смъртоносният в Непал от 1992 г., тогава загинаха 167 пътници в самолет на пакистанска авиокомпания, който се разби при заход за Катманду. Само два месеца по-рано самолет на Thai Airways се разби близо до същото летище, убивайки 113 души.

mediapool.bg