Кламер БГ - Новини: Самолет кацна по "корем" в Мианма без пострадали

Самолет кацна по "корем" в Мианма без пострадали

Свят

|
Нед, 12 Май 2019г. 18:48ч.
Самолет кацна по "корем" в Мианма без пострадали

Самолет на "Мианма нешънъл еърлайнс" направи в неделя аварийно приземяване на международното летище в Мандалай само със заден колесник, тъй като предният не се отвори, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Не е пострадал никой от 82-амата пътници и седемчленния екипаж на полет UB103 от Янгон до Мандалай, старата столица на Мианма. Произведеният в Бразилия самолет "Ебраер 190-LR е допрял пистата първо със задния си колесник, след което носът му се е наклонил напред и е заорал полосата под дъжд от искри, преди да спре.

Пилотът е уведомил още във въздуха контролната кула за проблема с предното шаси. Преди да предприеме аварийното кацане, капитанът, който освен това е инструктор, е извършил процедурата за опразване на резервоарите с цел олекотяване на машината.

Поместен онлайн видеоклип, заснет вероятно от някой от пътниците, показва бързата и преминаваща в ред евакуация на хората от салона. Виждат се пътници, които се отдалечават от самолета, като някои от тях се усмихват. Снимки от местопроизшествието показват самолета със забит нос в пистата и спуснати евакуационни трапове, но без видими повреди по корпуса и крилата.

Пилотът Мят Мое Аун бе обявен за герой в социалните мрежи. Появиха се снимка как се ръкува на пистата с главния министър на региона на Мандалай.

Подобни аварийни приземявания "по корем" са много рисковани, но не са рядкост. Те се дължат на човешка грешка (пилотът на отваря навреме колесника) или на техническа неизправност.

mediapool.bg