Кламер БГ - Новини: Само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина от догодина

Само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина от догодина

България

|
Пет, 03 Авг 2018г. 11:25ч.
Само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина от догодина

Амбицията на здравното министерство е от началото на следващата година Комисията за лечение в чужбина и Фондът за лечение на деца да преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и така една институция да бъде отговорна за лечението на български граждани в чужбина. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в петък пред БНР. Идеята за сливането на институциите и привличането на чуждестранни експерти, които да извършват високо специализирани процедури у нас, беше лансирана от новия управител на здравната каса д-р Дечо Дечев при представянето на концепцията му за управление.

Според Пенков обединяването на трите институции и привличането на чуждестранни експерти има няколко предимства.

На първо място, че нуждаещите се от лечението няма да да бъдат разтакавани между институциите, както сега често се случва.

На второ място, възможността пациентите да получат високо квалифицирана помощ тук, без да се налага да пътуват.

И на трето място – че българските специалисти ще имат възможност да се учат и трупат опит в партньорство със свои колеги от чужбина.

Освен това се спестяват разходи, които могат да бъдат насочени към лечението на други хора, смята той.

Пенков даде пример, че така ще може да бъде решен включително проблемът с трансплантациите на бял дроб, за които в момента все още се чака договор с германска клиника.

Пенков съобщи, че ще бъдат предприети законови промени в начина на допускане на лекари от чужбина, които да извършват съвместни лечебни дейности.

"Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо – малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена“, обясни Пенков.

Нормативните промени относно сливането и гостуването на чужди лекари у нас ще бъдат представени през есента, съобщи още той.

На въпрос ще бъде ли премахнат Обществения съвет към Фонда за лечение на деца при сливането, Пенков отговори, че по същество НЗОК е обществена институция. “В Надзорния съвет обществената квота е по-малка от държавата, но няма готово решение“, посочи той. По думите му “винаги повишената прозрачност на подобен вид процедури е по-добра“, за да не остават погрешни впечатления.

mediapool.bg