Кламер БГ - Новини: Медиен експерт от чужбина оглавява БНР

Медиен експерт от чужбина оглавява БНР

България

|
Ср, 22 Ян 2020г. 14:42ч.
Медиен експерт от чужбина оглавява БНР

Най-непознатият кандидат за шеф на държавното радио Андон Балтаков бе избран за негов генерален директор. Той е работил за световни медии и засега изглежда несвързан с политически и медийни кръгове в България.

Балтаков се явява на конкурс за шеф на Българското национално радио (БНР) за първи път. Кандидатите за поста бяха общо шестима. Той е работил за някои от най-големите западни медии. Завършил е "Йейл", бил е старши директор бизнес операции в Си Ен Ен Джиджитъл, бил е и на ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране на Асошиейтед прес. Доскоро е живял в САЩ, където е имал консултантска компания в областта на медиите, върнал се в България няколко дни преди изслушването.

За него гласуваха четирима от общо петимата на Съвета за електронни медии (СЕМ). Получи подкрепата на издигнатите от ГЕРБ членове на регулатора – председателят София Владимирова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (президентска квота, издигната от Росен Плевнелиев). Ивелина Димитрова, която е от квотата на президента Румен Радев, също гласува за Балтаков.

Той поема ръководството на медия, чиито водещи журналисти показаха недвусмислено, че искат и могат да отстояват своята независимост, за разлика от колегите им в други големи електронни медии.

"Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение... Няма и не може да има намеса в редакционната политика на радиото. Но аз съм и гарант пред обществото, че журналистическата продукция на медията ще отразява коректно явленията в света, мненията ще бъдат защитени, за да се изгради полифоничност и плурализъм", каза той в ефира на БНР малко след избирането му. Първата му работя щяла да е да поиска счетоводните книги.

"Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите… Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай, че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план - да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия… Ако радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя", добави той.

При представянето на концепцията си за развитие на радиото той обясни, че бъдещето е в дигиталното пространство и радиото трябва да развива присъствието си там с приложения и стрийминг продукти. Сред идеите му е Радио България да развива подкаст.

Според него трябва да се търси разширяване на аудиторията и звученето на програмите трябва да бъде актуализирано. Смята, че трябва да се промени механизмът за финансиране на БНР. Той, както и много от останалите кандидати, е на мнение, че държавната субсидия трябва да се промени и да стане процент от БВП или от приходи от данъците на физическите лица и от корпоративния данък.

Балтаков бе избран за генерален директор при второто гласуване. Първоначално получи два гласа (от Бетина Жотева и Галина Георгиева), толкова имаше и досегашният и.д. генерален директор на радиото Антон Митов (от председателя София Владимирова и Розита Еленова). Митко Димитров пък получи гласа на Ивелина Димитрова. Гласове не получиха Жени Гаджалова, която е бивш главен счетоводител на БНР, Даниела Манолова, която е част от "Христо Ботев", и Александър Велев вече е бил генерален директор на БНР от 1998 до 2001 и от 2016 до 2019 г.

Кандидатите бяха изслушани в два последователни дни – понеделник и вторник.

До изборът на нов генерален директор се стигна, след като СЕМ освободи предишния шеф Светослав Костов. Основна причина бе скандалът със свалянето от ефир на Силвия Великова и безпрецендентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт". Костов така и не можа да даде смислено обяснение защо сигналът е бил прекъснат.

Костов обжалва пред съда решението за освобождаването му, но междувременно бе започната процедурата за нов шеф. Първоначално той се беше заканил отново да се кандидатира за поста, но в крайна сметка не го направи.

mediapool.bg