Кламер БГ - Новини: СЕМ започна процедура за отстраняването на шефа на БНР

СЕМ започна процедура за отстраняването на шефа на БНР

България

|
Ср, 09 Окт 2019г. 12:42ч.
СЕМ започна процедура за отстраняването на шефа на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) започна процедура за освобождаването на генералния директор на БНР Светослав Костов. Той има пет работни дни да отправи възражения. След това медийният регулатор ще се събере отново, но този път, за да гласува отстраняването му.

Искането за оставката не e заради свидетелствата за оказване на натиск в радиото за свалянето на дългогодишната журналистка Силвия Великова от ефир, а заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт".

Логиката на събитията от фаталния 13 септември, когато радиото замлъкна за 5 часа, ясно показва, че ръководството на БНР е пристъпило към тази "мярка" заради бунта на журналисти от радиото, възпротивили се на свалянето на Великова от ефир и отнемането на ресора ѝ. На 27 септември СЕМ даде на Костов едноседмичен срок сам да подаде оставка, а ако не го направи, да започне процедура по отстраняването му. Срокът изтече миналата седмица, но той не се оттегли доброволно.

Решението на СЕМ да поиска оставката на Костов идва ден, след като той се опита да се изкара герой, защото осуетил ново спиране на радиото. Твърденията му обаче се оказаха неверни.

Процедурата по свалянето на Костов се основава на текста в Закона за радиото и телевизията, според който мандатът на шефа на БНР се прекратява, "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Членовете на СЕМ обаче не са единодушни дали това изискване е спазено. Според Бетина Жотева и Галина Георгиева поне за момента няма достатъчно основания той да бъде освободен. Причината – в закона пише "груби или системни нарушения", а засега нарушението е само едно. За това те гласуваха "въздържал се" за това дали да започне процедура по отстраняването на Костов. И двете обаче били готови да гласуват оставката, ако междувременно има още основания. Останалите членове на медийния регулатор - София Владилирова, Ивелина Димитрова и Розита Еленова, смятат, че основания за освобождаването на Костов има.

Според председателя София Владимирова с изключването на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември е извършено не какво да е нарушение, а е погазено конституционното право на информация на гражданите. Ивелина Димитрова пък подчерта, че нарушението може да е едно, но е изключително грубо.

Костов бе избран за генерален директор на БНР само преди няколко месеца. През юни той пое поста, след като за него гласуваха Владимирова, Жотева и Еленова.

Без "пришиване" на стари нарушения

Засега юристите на СЕМ са се отказали от идеята на Костов да бъде "пришито" нарушение, което не е станало по време на мандата му. Този вариант беше неофициално обсъждан миналата седмица, но той щеше да остави "вратичка" на генералния директор да се върне на поста, след като обжалва уволнението си в съда.

Става дума за изнесените в ефира лични данни на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Именно изнасянето на личните данни беше едно от първите обяснения на ръководството на радиото за опита за сваляне на Великова от ефир и за отнемане на ресора ѝ. След това версията се промени няколко пъти и накрая се стигна до обяснението на Костов, че Великова никога не е била сваляна от ефир. Съобщаването на името на момчето обаче е станало в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев. На Костов е било връчено наказателното постановление за нарушението.

Идеята за "пришиването" беше да се докаже "системност" на нарушенията.

Редколегията на "Христо Ботев" също иска оставката на Костов

Междувременно и редколегията на програма "Христо Ботев" на БНР се присъедини към искането за отстраняването на Костов. За това вече настояха журналисти от програма "Хоризонт" и кореспонденти на радиото.

От "Христо Ботев" подчертават, че след събитията от последните 2-3 седмици е повече от ясно, че настоящото ръководство на БНР няма да реши проблемите му.

"Затова предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият логичен ход, с който да започне нормализирането на работния климат и възстановяването на обществения престиж на БНР", пише в позицията, която е изпратена до СЕМ.

"Изразяваме категоричното си несъгласие с твърденията за противопоставяне между "Хоризонт" и "Христо Ботев". Добре известно е, че в момента програма "Хоризонт" е в управленска криза, но същевременно програма "Христо Ботев" е в още по-незавидно положение, тъй като освен управленска криза, преживява и системно неглижиране години наред. На практика проблемите на БНР вследствие на лошо управление засягат всички звена, пряко заети в създаването на радиопродукция. Като резултат поддържането на високо качество става все по-трудноосъществимо, а свободното упражняване на дейността ни все по-негарантирано", посочва още редколегията на "Христо Ботев".

mediapool.bg