Кламер БГ - Новини: СДС се разсърди, че прокурорите на Кьовеши ще се настанят на "Раковски" 134

СДС се разсърди, че прокурорите на Кьовеши ще се настанят на "Раковски" 134

България

|
Пет, 19 Авг 2022г. 17:00ч.
СДС се разсърди, че прокурорите на Кьовеши ще се настанят на "Раковски" 134

Снимка: БГНЕС

Коалиционният партньор на ГЕРБ – СДС се разсърди, че държавата има намерение да даде сградата на "Раковски" 134 за ползване на европейските делегирани прокурор. Председателят на партията Румен Христов скочи на служебния правосъден министър Крум Зарков и обяви, че синята партия щяла да остане на улицата. Христов съзря и удар по линия на БСП срещу СДС.

"Може ли г-н Зарков да ни информира дали неговата любима партия си плаща редовно наема за "Позитано" 20. Това ли е най-важната му задача, докато е служебен министър – да изгони най-старата демократична партия с невъзможност да се върне? Това лично отмъщение ли е?, попита той.

Нов адрес

При встъпването си в длъжност Зарков обяви, че един от приоритетите му ще е да се намери самостоятелна сграда за европейските делегирани прокурори. В момента службата се помещава на адреса на районната прокуратура – в т.нар. Военно НДК на бул. "Скобелев" в София.

Няколко дни по-късно Зарков заяви, че е поискал от регионалното министерство и областния управител сградата да се предостави на Висшия съдебен съвет, който да настани в нея делегираните прокурори. Зданието е държавна собственост и в момента стои празно.

"Много е вероятно в следващите дни адресът на Европейската прокуратурата у нас да е "Раковски" 134, тази небеизвестна сграда. Тя е празна и няма кой да бъде изгонен", заяви министърът пред БНР.

Изнесохме се за ремонт

Версията на Христов е по-различна. В петък той обясни, че СДС се била изнесла от "Раковски" 134, за да се направи ремонт. Имало уговорка временно да получат ново помещение, но това така и не се случило.

Според Христов партията е водила разговори и с бившия премиер Кирил Петков, и с областните управители през последните месеци. Били се разбрали да вземат един етаж, защото сградата била символ на политическите промени у нас след 1989 г.

"Тя е символ на Прехода и от тая гледна точка ние виждаме един заговор от страна на представителите на БСП, в случая Крум Зарков, за политическо отмъщение", заяви Христов.

Европейските прокурори сами избрали мястото

По-късно през деня заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова обясни, че областната управа на София е предоставила на европейските делегирани прокурори възможността да огледат няколко свободни сгради в София, където да се помещават, и те са избрали тази на ул. "Г.С. Раковски" 134.

Осигуряването на сграда на европейските делегирани прокурори е един от основните приоритети на настоящото правителство, посочи Павлова. Тя обясни, че Министерството на правосъдието има само координираща функция между европейските прокурори, Висшия съдебен съвет и областната управа на София.

Павлова добави, че по данни на областната управа към настоящия момент за тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица.

И Марешки, и Валери Симеонов

Сградата на "Раковски" 134 е държавна собственост въпреки сантимента на СДС към нея. И макар че синята партия претендира за по-специално отношение при заемане на помещенията, историята показва, че през годините там са били настанявани и други политически формации.

През 2019 г. например помещения в сградата получиха „Воля“ на аптекарския бос Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов.

mediapool.bg