Кламер БГ - Новини: САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

Свят

|
Ср, 23 Юни 2021г. 12:37ч.
САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд

Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че ръководеното от нея министерство ще извърши пълно разследване на мрачната история на училищата интернати за индианци и ще работи за установяване на местата, където са погребани починали в тях деца, предаде Ройтерс.

Холанд, която представляваше в Конгреса щата Ню Мексико и е първата индианка, станала американски министър, миналата година внесе законопроект, в който се предлага комисия да проучи условията в бившите пансиони за индианци. Започвайки от 1819 г., в продължение на повече от 150 години деца от коренното население на Америка са били насилствено отделяни от племената им и изпращани в училища интернати. Много от тези деца са били подлагани на различни форми на тормоз, а съдбата на десетки хиляди остава неясна, казват активисти и изследователи.

Холанд говори за предстоящото разследване на конференция на Националния конгрес на американските индианци, предаде Асошиейтед прес. Процесът ще е дълъг, труден и болезнен, но е необходим, за да се върви към духовно и емоционално изцеление в нашите общности, каза тя.

Неотдавна темата за насилствената асимилация на индианските общности отново стана актуална, след като в Канада край някогашен интернат за деца от коренното население, ръководен от Католическата църква, бе открит масов гроб. Отправени бяха призиви за криминални разследвания, свързани с предполагаемо малтретиране или сексуални посегателства срещу децата в този тип училища, съществували в Канада между 1831 и 1996 година.

mediapool.bg