Кламер БГ - Новини: САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна (Обновява се)

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна (Обновява се)

Свят

|
Ср, 01 Юни 2022г. 16:08ч.
САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна (Обновява се)

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна (Обновява се)

По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да изпрати на Украйна по-модерни ракетни артилерийски системи. Той каза, че целта е да се помогне на Украйна да се защити и че Вашингтон не насърчава Украйна да нанесе удар извън нейните граници.

Русия рязко разкритикува решението на САЩ да доставя модерни ракетни системи на Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред жураналисти: "Смятаме, че САЩ целенасочено и усърдно наливат масло в огъня." Според него САЩ се придържат към това "да воюват с Русия до последния украинец“.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи днес, че страната му ще изпрати в Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не прави достатъчно, за да помогне на Киев да се защити от Русия.

Гръцкото министерство на отбраната потвърди, че ще предостави на Украйна бронирани машини на пехотата тип БМП-1 съветско производство, получени през 1994 г., срещу същия брой германски бронирани машини „Мардер“ (Marder).

Руските сили консолидират позициите си в центъра на Северодонецк, стратегически град в Източна Украйна, съобщи губернаторът на областта Сергий Гайдай.

Кореспондент на Би Би Си съобщава за множество обвинения за изтезания в украинския град Херсон, който в момента е под руска окупация. Болничен лекар в града каза, че е виждал пациенти с изгаряния от ютии и цигари, следи от токов удар, следи от удушаване, фрактури и тежки синини. Измъчваните не са искали да преминат на руска страна, присъствали на митинги, били са в териториалната отбрана.

Руските власти са прекъснали всички комуникации в окупираната украинска Херсонска област. Жителите на областта са оставени без достъп до украинската мрежа за мобилни комуникации и до интернет, нямат възможност да разговарят по телефона с хора в страната и чужбина.

Ето и подробностите по тези и други новини:

Руските сили консолидират позициите си в центъра на Северодонецк, заяви украинският губернатор

Руските сили консолидират позициите си в центъра на Северодонецк, стратегически град в Източна Украйна, предаде Франс прес, като цитира губернатора на областта Сергий Гайдай.

"Руснаците продължават атаката си и консолидират позициите си в центъра на Северодонецк", съобщи губернаторът в Телеграм. Нападнатият град стана административна столица на намиращата се под украински контрол част от Луганска област, след като през 2014 г. град Луганск беше завзет от подкрепяни от Москва проруски сепаратисти.

Руските сили нападат също северните, източните и южните части на града, добави Гайдай. Снощи той заяви, че руските сили контролират "по-голямата част от града". "Те продължават да унищожават инфраструктурата и индустриалните обекти", заяви той след като по-рано беше нанесен удар по химическия завод Азот, засегнал резервоар с азотна киселина.

Британското министерство на отбраната също заяви в Туитър, че според негова разузнавателна информация "над половината от града вече вероятно е окупирана от руски сили, сред които има и чеченски бойци", предаде Ройтерс.

Множество обвинения за изтезания в окупирания от Русия Херсон

Би Би Си съобщава за множество обвинения за изтезания в украинския град Херсон, който в момента е под руска окупация.

Болничен лекар в града каза, че е виждал пациенти с изгаряния от ютии и цигари, следи от токов удар, следи от удушаване, фрактури и тежки синини.

"Те са били измъчвани, ако не са искали да преминат на руската страна, за това, че са били на митинги, за това, че са били в териториалната отбрана, за това, че един от членовете на семейството се е борил срещу сепаратистите – някои попадат там на случаен принцип“, казал лекарят пред Би Би Си.

Един мъж, чиито възгледи срещу руската инвазия бяха публично известни, каза, че е бил толкова жестоко бит, че е припаднал. Друг, който работел като журналист, каза, че четири от ребрата му са счупени.

"В Херсон хората постоянно изчезват“, каза един бивш жител, чиито родители остават в капан в града.

Руските власти не са отговорили на искане на Би Би Си за коментар. Human Rights Watch и мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна заявиха, че разследват подобни обвинения. „Това са потенциални военни престъпления, които разглеждаме“, казва Белкис Уил от Human Rights Watch.

Украинските власти съобщават за "прекъсване на всички комуникации" в Херсонска област

Украинските власти съобщават за "прекъсване на всички комуникации" в окупираната от руските сили Херсонска област, предаде Ройтерс.

Украинската държавна служба за защита на комуникациите и информацията заяви, че "окупационният режим" е предприел интервенция, която е довела до спирането на работата на телекомуникационно оборудване.

"Понастоящем жителите на областта са оставени без достъп до украинската мрежа за мобилни комуникации и без достъп до интернет. Те нямат възможност да разговарят по телефона с хора в страната и чужбина", информира украинската служба.

"Вашингтон пост": Русия повтаря грешките си и в кампанията си в Източна Украйна

Американското издание "Вашингтон пост" пише, че по думите на висши американски военни Русия, победена и деморализирана след три месеца война, прави същите грешки в кампанията си в Източна Украйна, които я принудиха да се откаже от стремежа си да завладее цялата страна.

Служител на Пентагона е заявил, че въпреки че руските войски превземат територии, "бавният и постепенен" темп ги изтощава, общата бойна сила на армията е намаляла с около 20% и от началото на войната Русия е изгубила 1000 танка.

Руските пилоти също така продължават да демонстрират същото поведение на избягване на риска, както през първите седмици на войната. Те минават през границата, за да нанесат удари и след това бързо се връщат на руска територия, вместо да останат в украинското въздушно пространство, за да откажат достъп на враговете си. В резултат на това Русия все още не е установила каквото и да е въздушно превъзходство, твърдят официални лица. Някои от районите, които руските сили са успели да завземат, бързо са станали оспорвани отново, а в някои случаи и са били превзети от украинските войски, пише изданието.

"Вашингтон пост" цитира Евелин Фаркас, бивш старши служител на Пентагона за Украйна и Русия в администрацията на Обама, която смята, че Путин все още е твърде въвлечен във войната. "Продължаваме да чуваме разкази за това как Путин се включва все повече", каза Фаркас, която сега е изпълнителен директор на Института "Маккейн". "Знаем, че когато президенти се намесват в целеполагането и оперативните военни решения, това е рецепта за катастрофа", добави тя.

Какво следва за Украйна след руската офанзива в Донбас, се пита британскиет в. "Гардиън". С оглед на съобщенията за струпване на голям брой войници, артилерия и ракетни установки през границата край руския град Курск - в район, който граничи с украинската Сумска област - това е спешен въпрос, смята британското издание. Макар че много се говори за болезнено бавния и тромав темп на неотдавнашната руска офанзива в Донбас, скоростта на териториалните придобивки не е единственият показател, коментира то. Руската тактика в битката за Донбас също така поставя брутална дилема пред защитниците на Украйна - да удържат позициите си на фона на бързо нарастващия брой жертви или да се оттеглят и да рискуват да позволят на нападателите да наберат инерция. Руските сили изглежда се подготвят и за нов настъпателен удар още по-на север на фона на данни, че се прегрупират край украинския град Изюм, за да подновят спрените си усилия срещу Славянск, възстановявайки железопътен мост край Купянск, за да улеснят придвижването на войски и оборудване към района.

Макар че министерството на отбраната на Великобритания говори много за руските загуби през цялата война - напоследък за нарастващите жертви сред младшите офицери – руските победи в Донбас изглежда разказват друга история, поне засега, смята британският вестник. Все повече неофициални данни сочат, че по време на неотдавнашните боеве на изток Украйна е понесла тежки загуби, предимно от шрапнели, и има съобщения за проблеми с оборудването и снабдяването.

"През април и началото на май, след победата на Украйна в битката за Киев, в разказите за войната в Украйна се прокрадна известна доза триумфалност. Но както руснаците показаха неотдавна, концентрирайки силите си в по-малки региони на Украйна, те могат да генерират тактически победи", цитира изданието думите на бившия австралийски генерал Мик Райън. "Нито една от воюващите страни не е демонстрирала способност да нанесе стратегически решителен удар срещу другата. Въпреки че украинците демонстрират превъзходство в глобалното влияние, стратегията и лидерството, руснаците продължават да генерират бойна мощ, за да ги атакуват на изток", добавя Райън.

Заключението на бившия австралийски генерал е, че войната най-вероятно ще продължи още дълго време, пише Гардиън".

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, предаде ДПА, като се позова на статия на американския президент Джо Байдън във в. "Ню Йорк таймс".

В статията Байдън отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле.

"Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори", пише Байдън.

"Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна", се казва още в статията на американския президент.

Байдън подчертава, че Вашингтон не поощрява украинските сили да извършват нападения на територията на Русия, отвъд украинско-руската граница.

По-усъвършенстваните ракетни системи и боеприпаси могат да поразяват вражески цели на разстояние почти 80 километра. Украинските официални представители са предоставили уверения, че няма да използват оръжията за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, заяви високопоставен американски служител. Подобен ход би могъл да доведе до риск от ескалация на конфликта, като потенциално може да провокира ответни действия на Русия срещу американски сили или съюзници, коментира изданието.

"Целта на Америка е ясна: Искаме да видим една демократична, независима, суверенна и просперираща Украйна, която да разполага със средства за възпиране и защита срещу по-нататъшна агресия", пише Байдън в статия. "Ние не се стремим към война между НАТО и Русия", допълва той. Байдън дава уверения на руския президент Владимир Путин, че САЩ не възнамеряват да провокират по-широк конфликт или използването на оръжия за масово унищожение. "Ние не насърчаваме и не даваме възможност на Украйна да нанася удари извън границите си. Не искаме да удължаваме войната, само за да причиним болка на Русия", пише Байдън.

Украйна беше поискала и ракетни системи за залпов огън (MLRS), които могат да изстрелват ракети на стотици километри, отбелязва британското издание "Телеграф". Но вестникът цитира думите на високопоставен американски служител, който е казал, че към този момент САЩ са решили да не предоставят боеприпаси с по-голям обсег и са съобщили за това на украинците.

Ракетните системи са част от новия транш оръжия на стойност 700 милиона долара, който се изпраща от САЩ, припомня "Телеграф". Той ще включва и радари за противодействие на артилерийския огън, радари за въздушно наблюдение, допълнителни противотанкови оръжия "Джавлин", допълнителни артилерийски снаряди, хеликоптери, тактически превозни средства и резервни части, особено за артилерията.

Песков: САЩ "наливат масло в огъня"

Русия рязко разкритикува решението на САЩ да доставя модерни ракетни системи на Украйна, предупреждавайки за повишен риск от пряка конфронтация с Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред жураналисти: "Смятаме, че САЩ целенасочено и усърдно наливат масло в огъня." Според него САЩ се придържат към това „да воюват с Русия до последния украинец“, цитира думите му ТАСС.

На въпрос как ще отговори Русия, ако Украйна използва ракети, доставени от САЩ, за да нанесе удари по руска територия, Песков заяви: "Нека не говорим за най-лошия сценарий".

Вашингтон се съгласи да достави ракетите, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км, след като Украйна даде "уверения", че няма да използва ракетите, за да атакува цели на територията на самата Русия, заявиха високопоставени американски служители, посочва Ройтерс.

Песков заяви, че Москва не се доверява на подобни уверения. Той каза, че Русия преценява риска от изстрелване на ракети по руска територия и предприема подходящи мерки, но възприема стъпката на Вашингтон "изключително негативно".

Говорителят на Кремъл също така посочи, че въвеждането от ЕС на частично ембарго за вноса на руски петрол ще окаже отрицателно влияние на световния енергиен пазар, съобщи ТАСС. Песков отбеляза значението на европейския пазар като място както за доставки, така и като обеми на продажбите.

На брифинга говорителят на Путин отбеляза, че Кремъл не се съмнява, че жителите на Донецката и на Луганската народна република (ДНР и ЛНР), на Херсонска област и Запорожието сами ще вземат най-доброто решение за своето бъдеще.

По отношение на перспективата за провеждане на среща между Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски Песков посочи, че такова събитие би било възможно само за финализиране на „определен документ“, но работата в тази посока отдавна е прекратена и засега не се възобновява, съобщи ТАСС.

„Априори никой не изключва такава среща, никога не я е изключвал, но тя трябва да се подготви. Има смисъл Путин и Зеленски да се срещнат само за финализиране на определен документ. А работата по документа беше спряна отдавна и не е възобновена“, каза говорителят на Кремъл.

Германия ще изпрати на Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи днес, че страната му ще изпрати в Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не прави достатъчно, за да помогне на Киев да се защити от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Пред германските парламентаристи Шолц каза, че правителството е решило да предостави на Украйна управляеми ракети с малък обсег ИРИС-Т (IRIS-T), разработени от Германия в партньорство с партньори от НАТО.

Канцлерът отбеляза, че на Киев ще бъдат доставени също радарни системи, с които украинските военни ще могат да установяват местонахождението на вражеската артилерията.

Целта на германското правителство е да гарантира, че руският президент Владимир Путин "не печели" войната, която започна в Украйна, заяви Шолц пред Бундестага по време на дебатите за бюджета. "Целта ни е Украйна да е в състояние да се защитава и да прави това успешно", допълни канцлерът, цитиран от ДПА.

Очаква се Гърция да изпрати на Украйна 30 бронирани машини БМП-1

Гръцкото министерство на отбраната потвърди, че ще предостави на Украйна бронирани машини на пехотата тип БМП-1 съветско производство, получени през 1994 г., срещу същия брой германски бронирани машини „Мардер“ (Marder), съобщава „Катимерини“.

Новината първоначално беше съобщена вчера от германския канцлер Олаф Шолц, който каза, че се е договорил за доставката при разговора си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Гръцкото военно министерство съобщи, че подробностите ще бъдат договорени в кратки срокове с германското министерство на отбраната, за да може споразумението да бъде приложено възможно най-скоро.

В момента гръцките сухопътни сили разполагат със 147 броя БМП-1. Според добре осведомени източници, цитирани от „Катимерини“, първоначалният вариант на споразумението между Атина и Берлин предвижда Гърция да предостави на Украйна 30 бронирани машини съветско производство и да ги замени със същия брой „Мардер“.

Бронираните машини БМП-1 са доставени на Гърция от Германия в началото на 90-те години на миналия век от инвентара, наследен от бившата ГДР.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви днес, че Гърция изпраща на Украйна оборудване, което не е необходимо на гръцките въоръжени сили, и го заменя с по-модерни оръжия, съобщи телевизия Скай. "Първо ще дойдат по-модерните и после ще заминат остарелите", каза той и допълни: "не само няма да ни липсват, а ще получим по-съвременни".

mediapool.bg