Кламер БГ - Новини: САЩ наложиха нови икономически санкции срещу Москва и изгониха нейни дипломати

САЩ наложиха нови икономически санкции срещу Москва и изгониха нейни дипломати

Свят

|
Четв, 15 Апр 2021г. 16:52ч.
САЩ наложиха нови икономически санкции срещу Москва и изгониха нейни дипломати

Съединените щати обявиха нови икономически санкции срещу Русия, както и изгонването на десетима руски дипломати, съобщиха световните агенции.

Санкциите са в отговор на намесата на Москва в американските президентски избори миналата година, масивната кибератака срещу софтуерния разработчик "СоларУиндс" и други враждебни дейности, обясниха от Белия дом.

Te са насочени срещу 32 юридически и физически лица, заради предполагаемо намесване в изборите през 2020 г. и хакерски атаки.

Санкционирани са и още 8 души заради окупацията на Крим от Русия.

САЩ ще изгонят

и 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в американската страна“.

Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ.

"Санкциите са координирани с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада“, съобщиха от Белия дом.

Това е втората серия санкции срещу Москва след опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Мерките идват само няколко дни след като президентът на САЩ отправи покана към президента Владимир Путин да се срещнат "през следващите седмици".

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции.

В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се посочва, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Посланиците на страните съюзници осъдиха отравянето на опозиционера Алексей Навални с "Новичок" и заявиха, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право.

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълниха посланиците.

Очаквано от Кремъл коментираха, че новите санкции "няма да благоприятстват организирането на среща между Путин и Байдън".

"Очевидно е, че обсъжданите вероятни санкции по никакъв начин няма да благоприятстват подобна среща", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Осъждаме всякакви стремежи за налагане на санкции и ги смятаме за незаконни. Във всеки случай по този въпрос ще действа принципът на реципрочност, така, че да защитим по най-добрия начин своите интереси", допълни говорителят.

"Американските санкции увеличават степента на конфронтация в руско-американските отношения“, каза и говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова .

mediapool.bg