Кламер БГ - Новини: САЩ слагат край на преференциалния търговски режим за Турция

САЩ слагат край на преференциалния търговски режим за Турция

Свят

|
Пет, 17 Май 2019г. 16:11ч.
САЩ слагат край на преференциалния търговски режим за Турция

САЩ прекратяват преференциалния търговски режим за Турция, изключвайки я от списъка на развиващите се страни, предадоха световните агенции.

Режимът бе предоставен съгласно програма, позволяваща някои износни стоки да влизат безмитно на американския пазар.

Решението влиза в сила от днес, 17 май, обяви Белият дом.

Същевременно обаче Вашингтон намали наполовина митата за внос на турска стомана до 25 процента, допълва Ройтерс.

Белият дом посочи като основание за решението си нивото на икономическо развитие на страната.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ в началото на март посочи, че Турция вече не отговаря на критериите за участие в програмата заради "достатъчната степен на икономическо развитие". Ведомството започна да преразглежда статута на Анкара през август миналата година, когато двете страни бяха в дипломатически спор. Анкара обаче се надяваше, че Вашингтон няма да изпълни това намерение. Според турската страна това би влязло в противоречие с целта, определена от президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган взаимната търговия да достигне 75 млрд. долара.

При миналогодишния спор САЩ наложиха високи мита върху вноса на турска стомана и алуминий, за да окажат натиск върху Анкара за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в тероризъм. Брънсън бе освободен през октомври. От миналата година обаче двустранните отношения остават напрегнати заради множество въпроси - от плановете на Турция да купи руска ракетна система до противоположните интереси в Сирия.

В изявление в петък Вашингтон посочи, че намалява митата от 50 процента, въведени през август, до 25 процента.

Турция бе сред 120-те страни, участващи в схемата за преференции, която е най-старата и най-голяма търговска преференциална програма на САЩ. Тя цели да насърчи икономическото развитие на страните и териториите бенефициенти, отменяйки вносните мита за хиляди стоки.

По програмата САЩ са внесли от Турция продукти за 1,66 млрд. д. през 2017 година или 17,7 процента от общия американски внос от страната, според данни на американската администрация.

mediapool.bg