Кламер БГ - Новини: САЩ с план за замяна на настоящото афганистанско управление с временна администрация

САЩ с план за замяна на настоящото афганистанско управление с временна администрация

Свят

|
Вт, 09 Март 2021г. 11:32ч.
САЩ с план за замяна на настоящото афганистанско управление с временна администрация

Разработен от САЩ проект на план за мир в Афганистан, до който агенция Ройтерс е получила достъп, призовава настоящото афганистанско управление да бъде заменено с временна администрация, докато се разработи нова конституция и се проведат нови избори. През това време съвместна комисия ще наблюдава прекратяването на огъня в страната.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад е предал миналата седмица проекта за така наречено "Временно мирно управление" на президента Ашраф Гани, на опозицията, на лидери на гражданското общество и на талибански преговарящи.

При временното управление националният парламент може или да бъде разширен, за да включва и членове на талибаните, или разпуснат до нови избори, се казва в плана. В него се допълва, че Афганистан не трябва да бъде убежище на терористи и да допуска свързани с тероризма дейности на територията си, които застрашават други страни. В проекта се казва и, че талибаните трябва да се откажат от убежищата си и от военните си връзки в съседни страни.

Засега враждуващите страни са изразили сериозни резерви към проекта, казват започнати източници. Ашраф Гани е отхвърлил идеята да подаде оставка, за да отстъпи властта на преходно управление с временен президент. Талибаните също са отхвърлили идеята за прекратяване на огъня и избори, но талибански лидер е казал, че въпреки че бунтовниците няма да се присъединят към временно правителство, те няма да се противопоставят на съставянето му.

Относно преходното правителство американският план предвижда членовете му да са избрани от всички страни, като се обърне внимание и на включването на жените и на всички етнически групи. А съвместната комисия, която ще наблюдава прекратяването на огъня, ще има четирима членове, избрани от страните в конфликта и девет членове, назначени от временния президент на страната. Трима международни наблюдатели също ще работят с комисията.

mediapool.bg