Кламер БГ - Новини: САЩ отново биха рекорда си за новозаразени: 36 хиляди за ден

САЩ отново биха рекорда си за новозаразени: 36 хиляди за ден

Коронавирус

|
Четв, 25 Юни 2020г. 20:53ч.
САЩ отново биха рекорда си за новозаразени: 36 хиляди за ден

Съединените щати регистрираха нов печален рекорд на заразени с коронавирус за едно денонощие от април насам - 36 хиляди, според данни, събрани от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс" и университета "Джонс Хопкинс", цитирани от Ройтерс. Общият брой на случаите на коронавирус в страната наближава 2,4 милиона.

Близо половината от 50-те щати отбелязаха нарастване на случаите през последните две седмици, а някои като Тексас и Флорида регистрират всекидневни рекорди в броя на заразените.

През последното денонощие жертвите на коронавируса станаха 756, с което общият им брой в страната надхвърли 120 100.

Вашингтонският университет прогнозира, че до 1 октомври жертвите на коронавируса в САЩ може да достигнат 180 000. Прогнозата включва и уговорка, че смъртните случаи може да спаднат до 146 000, ако 95 процента от американците носят маски.

"Няма съмнение, че макар щатите да облекчават ограничителните мерки, Съединените щати продължават да се борят с голяма епидемия, която е на път да се разрасне към края на август и да се засили през септември", заяви директорът на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет Кристофър Мърей.

Новата прогноза беше оповестена часове след като губернаторите на три щата - Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, които в началото на епидемията бяха епицентърът на коронавирусната зараза в САЩ, заявиха, че хората, идващи от други 9 щати със силно разпространение на вируса, трябва да се карантинират за 14 дни след пристигането си.

До снощи пандемията от новия коронавирус причини смъртта на най-малко 478 818 души по света, откакто Китай официално съобщи за появата на болестта през декември, съобщи агенция Франс прес, като се позова на събрани от нея официални данни към 19.00 ч. по Гринуич (22.00 ч. българско време). Страните, регистрирали най-много смъртни случаи през последните 24 часа са Бразилия /1374 починали/, Мексико /793/ и САЩ /749/.

Над 9 326 400 са до снощи официално регистрираните случаи на заразяване в 196 страни и територии от началото на пандемията. От тях най-малко 4 574 300 са смятани за оздравели.

Освен САЩ на много други места по света пандемията възвръща силата си след известно затишие.

Мексико регистрира 947 смъртни случая вчера - втория по големина дневен показател от началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес. Най-високият брой починали в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване бе регистриран на 3 юни - 1092. Общият брой на починалите от Covid-19 вече е 24 324.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Мексико е нараснал през последното денонощие с 5437. Те са вече общо 186 847. Броят на заразените в Мексико се увеличава с по около 5000 на денонощие през последните две седмици. Числата явно са занижени поради малкия капацитет на Мексико за тестване, отбелязва АП.

Представители на властите нееднократно уверяваха, че пикът на пандемията е достигнат или скоро ще бъде достигнат, но се оказа, че бъркат. Заради стремителния ръст на броя на заразените властите бяха принудени да отложат планираното отваряне на театри и концертни зали.

Властите в Делхи ще предприемат мащабно изследване за коронавирус сред цялото 29-милионно население на индийската столица, предаде Асошиейтед прес. Служители ще посетят всяко домакинство, за да регистрират здравния статус на всеки негов член, и ще правят тест на всеки, който има симптоми или съобщи за такива. По план операцията трябва да приключи до 6 юли.

Със своите 70 390 потвърдени случая Делхи е най-засегнатият от пандемията град в Индия. В столицата ще бъдат разположени полицаи, които да следят за спазването на мерките за социално дистанциране, по-конкретно в най-засегнатите райони.

Общият брой на заразените с коронавирус в Индия е 473 105, а починалите от причиняваното от него заболяване възлизат на 14 894, сочат данни на министерството на здравеопазването. 56 на сто от заразените вече са оздравели.

Данните говорят категорично за вторично засилване на епидемията в някои страни в Централна Азия.

Властите в столица Казахстан Нур Султан обявиха, че по време на коронавирусната епидемия се е увеличил броят на болните от пневмония в града. Дневно се диагностицират към 600 болни от пневмония, докато преди епидемията те са били едва 80. Всеки ден в столични болници са настанявани от 350 до 400 пациенти с Covid-19 или с пневмония.

Преди два дни най-големият град в Казахстан, Алмати, обяви, че може да превърне две спортни зали в болници за хора с коронавирус, тъй като съществуващите лечебни заведения за пациенти с причиняваното от новия коронавирус заболяване са почти пълни.

Централноазиатската република, която граничи с Китай и Русия, се опитва да овладее разпространението на коронавируса, след като националната карантина бе отменена в средата на миналия месец. Към днешна дата Казахстан е регистрирал около 32 000 случаи, а към края на карантината броят им бе едва около 5000. Президентът Касъм-Жомарт Токаев каза, че властите и хората твърде рано са престанали да спазват ограниченията, което е предизвикало ново ускорение на разпространението на вируса.

Властите в Киргизстан се канят да обявят извънредно положение в столицата Бишкек и втория по големина град Ош, както и в провинциите Ош и Чу, заради нарасналия броя заразени с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Предишното извънредно положение в средноазиатската страна, което беше в сила в няколко големи града, включително в столицата, бе отменено миналия месец.

От началото на юни обаче броят на заразените в 6,5-милионната страна почти се удвои и достигна 3954. Само за последното денонощие новите случаи са 228. В страната досега на починали 43 човека от причиняваното от коронавируса заболяване.

За последното денонощие в Узбекистан са регистрирани 235 нови случая на коронавирус и те вече възлизат на 6990. От заразените в болница са 2286 човека, включително 19 в тежко или критично състояние. Броят на починалите в Узбекистан остава без промяна - 19.

Повторно нарастване на броя на новозаразените с коронавирус се наблюдава и в някои европейски страни, подобно на България.

Чехия регистрира 127 нови случая на заразяване с коронавируса през последното денонощие, съобщиха днес здравните власти, цитирани от Ройтерс. Това е най-високият брой заразени за един ден от два месеца насам и идва в момент, когато властите започват да разхлабват ограниченията върху бизнеса и обществения живот.

Броят на новозаразените през три дни от последната седмица надхвърли 100 за първи път от средата на април. Огнищата на заразата в момента са главно в североизточния миньорски район Острава и във и около столицата Прага.

Така до до тази сутрин в Чехия, която има население от 10,7 милиона души, са регистрирани 10 780 заразени с коронавируса. От тях 7 592 са оздравели, 2844 все още се лекуват, а 344 са починали.

Повечето карантинни ограничения в Чехия вече са отменени, освен носенето на маска в закрити помещения, намаленото работно време на баровете и ресторантите и забраната за провеждане на масови културни събития. Властите обявиха, че ще залагат повече на локални ограничения, на проследяване на контактите на заразените и на тестване на хора за вируса. От тази седмица в Чехия са разрешени публични събирания на до 100 души вместо по 500, както бе досега.

Португалия ще върне мярката "остани у дома" за някои части на така наречения Голям Лисабон - столицата и околните общини - заради обезпокояващата вълна от нови случаи на зараза с коронавируса в предградията на града.

Мярката не се отнася за центъра на Лисабон. Засегнати са 19 от общо 24 района на Голям Лисабон. В тях хората ще могат да напускат домовете си само, за да купуват стоки от първа необходимост, като например храна и медикаменти, или да пътуват до работните си места.

Още във вторник в района на Лисабон бяха върнати още мерки за изолация и социална дистанция. Съгласно тях не могат да се събират повече от 10 души на едно място, а кафенетата и магазините трябва да затварят врати в 20 ч. местно време.

Броят на регистрираните заразени с коронавируса в Русия се увеличи със 7113 през последното денонощие, достигайки близо 614 000 от началото на епидемията, съобщи оперативният щаб за борба с новата инфекция в страната. Според щаба това е рекордно нисък ръст - само 1,17 на сто. Вече девети ден броят на новозаразените не превишава 8000.

За денонощието са починали 92 души, а общо досега - 8605. Починали са 1,4 процента от всички регистрирани заразени. Оздравелите в Русия през последното денонощие са 6342, а от началото на епидемията - 375 164, или общо 61 на сто от всички заразени.

Властите в много страни, където епидемията изглеждаше победена, продължават да следят с притеснение появили се нови огнища на коронавируса.

През изтеклото денонощие в Австралия са регистрирани 37 случая на заразяване с новия коронавирус и общият брой на инфектираните нарасна до 7556, съобщи днес австралийското министерство на здравеопазването. От усложнения, свързани с вируса, досега в Австралия са починали 104 болни, един от тях - през последните 24 часа. Оздравелите са общо 6924 - 92 на сто от всички заразени в страната.

Австралийската армия съобщи днес, че в близките дни ще изпрати 1000 войници в Мелбърн, втория по население град в държавата континент, където се появи епидемично огнище. Военните ще помагат по-специално при проследяването на здравословното състояние на пътуващите, настанени под карантина в хотелите из града, и ще оказват логистична помощ на структурите, заети с тестване на населението за коронавируса. 800 лекари с мобилни лаборатории ще поставят диагнози на местни жители, работейки направо на улиците в предградията на Мелбърн. Ще се правят до 10 000 теста всеки ден, заяви днес премиерът на щата Виктория Дан Андрюс.

Освен това в региона ще бъдат открити над 130 диагностични центъра и клиники за заразените, а щатските власти препоръчват на местните жители да не излизат навън и да не пътуват никъде.

Южна Корея съобщи днес за 28 нови случая на коронавирус за денонощие, с което общият брой на заразените достигна 12 563, съобщи центърът за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от Асошиейтед прес. От началото на епидемията са починали 282 души. В болниците се лекуват 1307 пациенти, а 10 974 са оздравели.

Южна Корея регистрира скок на заразата откакто облекчи мерките за борба с коронавируса, отбелязва агенцията. Но всекидневният прираст не е достигнал равнището от края на февруари и началото на март, когато Южна Корея регистрираше стотици нови случаи всеки ден. Повечето от новите случаи на заразяване са свързани с нощни клубове, масови посещения на църкви, огромен склад за електронна търговия и продавачи от врата до врата.

Китайските власти регистрираха през последното денонощие 19 нови случая на коронавирус, 13 от които - в Пекин, съобщи днес Държавният комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването. Няма починали, пет души са изписани от болниците.

От 19-те нови случая пет са привнесени. Общият брой на привнесените случаи в Китай достигна 1893. От тях 1805 вече са оздравели и са изписани от болниците. Нито един от заразените, пристигнал в страната от чужбина, не е починал. По данни до полунощ общият брой на потвърдените случаи в Китай е достигнал 83 449, починали са 4634 пациенти, 78 433 са излекувани.

mediapool.bg