Кламер БГ - Новини: САЩ с нова инициатива за противодействие срещу влиянието на Кремъл в Европа

САЩ с нова инициатива за противодействие срещу влиянието на Кремъл в Европа

Свят

|
Пет, 13 Септ 2019г. 15:00ч.
САЩ с нова инициатива за противодействие срещу влиянието на Кремъл в Европа

Междуправителствена коалиция бе домакин на представянето на нова инициатива на САЩ, предназначена да помогне на европейски страни да се противопоставят на намесата на Кремъл, съобщи Асошиейтед прес.

Американската Агенция за международно развитие ( USAID) описва своята инициатива "Париране на зловредното влияние на Кремъл" (Countering Malign Kremlin Influence) като рамка за подпомагане на демократичните институции в защитата на изборите, противопоставянето срещу пропагандата и дезинформацията и избягването на зависимостта от руската енергия.

Усилието, анонсирано още през юли, е насочено към държави като Украйна, Грузия и Молдова. Представител на агенцията - помощник-главният администратор Брок Биърман, го представи вчера пред дипломати във Варшава с посланието, че Вашингтон остава ангажиран към демокрацията в региона, който се избави от контрола на Москва преди три десетилетия.

Биърман говори, според неговия израз, за "агресията с мека сила" на руския президент Владимир Путин. По думите му Кремъл се намесва в избори, води информационна война и стимулира корупция.

"Кремъл се държи по този начин, защото няма какво да предложи. Той не може да предложи нищо в полза на свободата, просперитета или сигурността на своите съседи", каза Биърман, цитиран от БТА.

"Ю Ес Ейд няма да стои безучастна, докато Кремъл се стреми да подкопае това, за което тези страни са се борили толкова усилено и толкова дълго", подчерта той.

По думите му инициативата включва подкрепа за независимата журналистика и проверката на фактите (факт-чекинг) в Молдова и на Балканите, както и подпомагане на страните да диверсифицират доставките си на енергия, така че руската енергия да не остава инструмент за политически контрол.

Той наблегна няколко пъти, че усилията не са насочени срещу руския народ, а само срещу Кремъл.

Презентацията съвпадна с момент, когато хората в целия регион са разтревожени от симпатиите на президента на САЩ Доналд Тръмп към Путин, които според мнозина може да струват скъпо на държави като Украйна и даже на членки на НАТО като Полша и балтийските страни.

Войчех Пшибилски, редактор на списание "Вишеград инсайт", което се фокусира върху Централна Европа, каза, че е утешително да се чуе за начинание на САЩ в подкрепа на демокрацията из Европа.

"Фактът, че правителствена агенция на САЩ предприема усилия да покаже, че американците се противопоставят на Кремъл - и то точно на територията, за контрола над която Кремъл претендира и където руснаците биха искали да няма никой друг освен тях - това е мощно послание, правилното послание", заяви Пшибилски пред Асошиейтед прес.

Биърман говори пред базираната във Варшава "Общност на демокрациите" (Community of Democracies) - глобална коалиция на демократични страни.

mediapool.bg