Кламер БГ - Новини: САЩ призоваха за достъп до арестувания американски журналист в Русия

САЩ призоваха за достъп до арестувания американски журналист в Русия

Свят

|
Вт, 11 Апр 2023г. 09:49ч.
САЩ призоваха за достъп до арестувания американски журналист в Русия

Центърът за задържане Лефортово в Москва, където лежи журналистът от

САЩ отново призоваха за консулски достъп до арестувания и обвинен в шпионаж в Русия журналист на в. "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, предадоха световните агенции.

САЩ официално бяха уведомени за ареста на журналиста. Относно това уведомление говорителят на Държавния департамент Ведант Пател заяви, че то е станало през уикенда.

"Руското министерство ни връчи уведомление за задържането, но все още няма консулски достъп, което е в нарушение на неговите задължения", заяви говорителят. Той призова руските власти да разрешат такъв достъп.

Вашингтон отхвърля обвиненията срещу журналиста и призовава за незабавното му освобождаване.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Гершкович е задържан на произволен принцип и че арестът му е по погрешка.

"Журналистиката не е престъпление. Ние осъждаме продължаващата репресия от страна на Кремъл над независимите гласове в Русия и продължаващата война на Кремъл срещу истината", добави говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Той каза, че Блинкън е дефинирал ареста на Гершкович като незаконен и в тази връзка редица американски ведомства са започнали да разработват стратегия за освобождаването му.

mediapool.bg