Кламер БГ - Новини: САЩ призоваха Русия да предаде заподозрените за сваления малайзийски самолет

САЩ призоваха Русия да предаде заподозрените за сваления малайзийски самолет

Свят

|
Четв, 20 Юни 2019г. 12:43ч.
САЩ призоваха Русия да предаде заподозрените за сваления малайзийски самолет

САЩ призоваха Русия да предаде всички заподозрени, които се намират на нейна територия, за свалянето на пътническия самолет "Боинг" на малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. на съда в Холандия. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео, предадоха световните агенции.

"Това ще бъде важна стъпка в търсенето на истината", заяви Помпейо. Той има предвид обвиненията на международния разследващ екип срещу трима руснаци и един украинец.

Международен разследващ екип посочи Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко - високопоставени военни представители на проруските сепаратисти в Източна Украйна, като основни заподозрени за сваления самолет. При инцидента загинаха всичките 298 пътници и екипаж на борда през юли 2014 г.

Разследващият екип доказа, че самолетът е бил свален със зенитна ракетна установка "БУК", докарана от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Четиримата заподозрени са обвинени в убийство. Процесът срещу тях се очаква да започне през март 2020 г. Франс прес представи справка за обвиняемите.

Игор Гиркин командир на пророруските сепаратисти

Игор Гиркин е един от основните командири на проруските сепаратисти в началото на конфликта в Източна Украйна преди 5 години. Известен е с бойното прозвище Стрелков.

48-годишният руснак Гиркин е бивш полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Натрупал е вонен опит от войните в Чечения и бивша Югославия.

Гиркин организира в началото на конфликта в Източна Украйна първите въоръжени милиции с доброволци, дошли от Русия. Става министър на отбраната на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република по времето на свалянето на малайзийския "Боинг" през юли 2014 г.

Гиркин организира отбраната на Славянск, емблематичен бастион на сепаратистите, който в крайна сметка е оставен в ръцете на украинските сили в началото на 2014 г. Две седмици по-късно е свален малайзийският самолет.

Гиркин е отстранен от поста министър на отбраната през август 2014 г. при неизяснени обстоятелства, след което се връща в Русия, където губи цялото си влияние и изпада във финансови затруднения.

Той отрича всякаква намеса на проруските сепаратисти в трагедията със самолета и казва, че няма намерение да свидетелства по случая. Срещу него вече бе внесен иск в САЩ през 2015 г. от роднини на загинали в катастрофата с малазийския самолет пътници.

Сергей Дубински е ветеран от войната в Афганистан

Сергей Дубински е на 56 години. Той е ветеран от съветската война в Афганистан и от първата война в Чечения. Прякорът му е "хмури", което в превод от руски означава "в лошо настроение", "мрачен" или "намусен".

Дубински се запознава с Гиркин в Чечения.

По времето на катастрофата с малазийския самолет Дубински е ръководител на военното разузнаване на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република, като работи под името Сергей Петровски.

Според украинските власти Дубински е свързан е с руското военно разузнаване (Главно разузнавателно управление - ГРУ). Той е поискал доставка на системата за противовъздушна отбрана "БУК" от Русия, за да поддържа сепаратистките сили на фронта, пише разследващият сайт "Белингкет". Според изданието след трагедията със самолета лично Дубински е надзиравал транспортирането и връщането на ракетната установка от Украйна в Русия.

Дубински напуска сепаратистките територии в Източна Украйна през 2015 г. и днес живее в селска къща в района на Ростов на Дон, южна Русия, недалеч от границата с Украйна, посочва "Белингкет".

Олег Пулатов – бивш офицер от руските въоръжени сили

Олег Пултов е на 52 години. Има прякор "гюрза", което в превод от руски означава "пепелянка". Той е бивш офицер от руските въоръжени сили.

През лятото на 2014 г. е един от заместниците на Дубински във военното разузнаване на сепаратистите от Донецк.

Олег Пултов е помагал е при транспортирането на ракетната установка "БУК" в Украйна и връщането й след това в Русия.

Той е обезопасил зоната, в която са паднали отломките от малайзийския самолет.

Според групата на украински военни "Миротворец" сега той живее в Русия.

Украинецът Леонид Харченко

Леонид Харченко е украинец на 47 години с прякор "крот", което в превод от руски означава "къртица".

Той е бил свързан с разузнаването на сепаратистите по време на свалянето на малазийския самолет и помага за транспортирането на системата "БУК".

Леонид Харченко е издирван от украинското разузнаване за участието си в конфликта на страната на сепаратистите.

В интервю от 2015 г. за агенция на сепаратистите той нарича властите в Киев "фашистки режим изграден върху нацистка идеология".

Съдбата му е неизвестна. Украинските служби за сигурност казват, че нямат никаква информация за неговото местонахождение и не знаят дали той все още е жив.

Русия отрича обвиненията

Най-вероятно Русия няма да се съобрази с призива на САЩ да предаде заподозрените на съда в Холандия.

Руското външно министерство изрази съжаление за констатациите на съвместната следствена група, разследвала катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през юли 2014 г. Москва нарече"голословни" твърденията на групата, че руски военни са виновни за трагедията, при която загинаха всички 298 души в самолета.

Според руското външно министерство "не е било представено нито едно конкретно доказателство в подкрепа на подобни неправомерни твърдения".

"Въпреки това Руската федерация и занапред ще оказва съдействие на следствието, за да бъде установена истината за гибелта на полет МН17, а истинските виновници за случилото се да понесат справедливо наказание", се казва в позицията на руското МВнР.

Реакциите по света

Украйна призова Русия да признае отговорността си в свалянето на малайзийския пътнически самолет с руска ракета през 2014 г. над сепаратистката източна част на Украйна, след като международната следствена група предяви обвинения в убийство на трима руснаци и един украинец.

"Призоваваме Руската федерация да признае отговорността си и да започне да съдейства на международното разследване", заяви украинското външно министерство.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства изводите на съвместната следствена група и изрази надежда, че виновните "за безсрамното убийство на невинни деца, жени и мъже" ще бъдат изправени пред съда, предаде Ройтерс.

Великобритания заяви, че Русия трябва да окаже пълно съдействие на разследването на четиримата обвиняеми за свалянето на пътническия самолет. При инцидента загинаха всичките 298 души на борда, в това число и 10 британци.

"Руската федерация сега трябва да окаже пълно съдействие на прокуратурата и да й предостави всякаква поискана от нея помощ", заяви британският външен министър Джереми Хънт.

"Предявените на тези лица обвинения показват, че международната общност е единна срещу безнаказаността на отговорните за отблъскващото убийство на 298 невинни", добави той.

Австралийската външна министърка Марис Пейн приветства изявлението на международната следствена група за съдебно преследване на четирима души за свалянето на самолета от полет МН17.

"Правителството на Австралия нееднократно е заявявало непреклонния си стремеж да бъдат привлечени под отговорност всички виновни. Продължаваме да правим всичко възможно справедливостта да възтържествува", добави тя.

mediapool.bg