Кламер БГ - Новини: САЩ предложиха конкретна оферта за F-16

САЩ предложиха конкретна оферта за F-16

България

|
Пон, 17 Юни 2019г. 17:59ч.
САЩ предложиха конкретна оферта за F-16

САЩ официално представиха на българското военно министерство проект на договор за закупуването на осем изтребители F-16 Block 70, съобщиха от американското посолство у нас.

В проектоспоразумението е включено и въоръжение, поддръжка на техниката и обучение на пилотите.

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания", съобщиха от посолството.

Дипломатическата мисия не посочва конкретните параметри на предложения проектодоговор, а засега няма официална информация и от Министерството на отбраната.

Американците сложиха таван на сделката от близо 3 млрд. лева, но военното министерство съобщи, че очаква конкретната оферта да е за около 2.1 млрд. лева.

Източници от министерството потвърдиха, че цената е значително под тавана и твърдят, че има възможност при преговорите, които ще последват, тя да падне още малко.

Засега обаче не е ясно от какво точно ще се отказва България, за да постигне намалението.

От МО обясниха, че са възможни "разумни компромиси" при орязването на поръчката и потвърдиха, че разходите за българската страна при сделката може да се окажат по-високи в сравнение на поръчките за други страни, тъй като ще се наложи да бъде изградена инфраструктура за новите машини, с каквато други страни вече разполагат.

По-късно в понеделник от МО съобщиха официално единствено, че "предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури и внасянето му в Министерския съвет".

Българското правителство обяви готовност да изплати изтребителите F-16 Block-70 наведнъж, а не разсрочено, както се надяваше досега.

Първоначалните планове на кабинета бе сделката да стане факт още през юли, но не се знае дали това ще бъде възможно, защото по закон трябва да мине и през парламента.

МО очаква, ако България на по-късен етап закупи още 8 изтребители, какъвто е проектът, да получи по-добри условия от сегашните. Подобни сигнали вече дойдоха от фирмата производител "Локхийд Мартин".

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева, но с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.

Правителство твърди обаче, че това са параметрите, за които ще настоява и не се търси сделка на всяка цена.

Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.

mediapool.bg