Кламер БГ - Новини: САЩ отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

САЩ отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

Свят

|
Четв, 27 Ян 2022г. 14:42ч.
САЩ отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

Антъни Блинкън

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който САЩ са дали снощи на Русия във връзка с исканията й за сигурността, обръща внимание на руските тревоги и засяга въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съюзници, предаде Ройтерс.

Блинкън каза, че отговорът очертава сериозен дипломатически път напред, ако Москва избере подобно развитие. Според него документът съдържа принципна и прагматична оценка на руските тревоги. По думите му САЩ са готови за диалог.

"Излагането на нещата в писмен вид е . . . добър начин да направим така, че да сме възможно най-точни, а руснаците да разберат нашите позиции, нашите идеи възможно най-ясно. Сега документът е при тях и топката е в тяхното поле", заяви той пред репортери.

Блинкън каза, че в писмения си отговор САЩ не са направили отстъпки по основните искания на Русия във връзка с Украйна и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва иска гаранции, че НАТО никога няма да приеме Украйна и други бивши съветски републики за членове и ще изтегли войските си от други страни от някогашния съветски блок. САЩ и техните съюзници не са склонни да приемат тези искания.

Според Блинкън американският отговор много ясно показва, че Съединените щати държат на принципите си. "Няма промяна, няма да има промяна", заяви той.

Държавният секретар на САЩ каза, че американското посолство в Киев ще остане отворено, но посъветва американците в Украйна "сериозно да обмислят напускане" на страната.

По-рано вчера посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, тъй като обстановката е "непредсказуема заради повишена заплаха от руски военни действия", припомня Ройтерс.

Русия вижда възможност за продължаване на диалога

Кремъл заяви днес, че има възможност за продължаване на диалога със САЩ, но че изглежда ясно, че основните искания на Русия в областта на сигурността не са били взети предвид, въпреки че Москва не бърза да прави заключения, съобщи Ройтерс.

Описвайки напрежението в Европа като напомнящо за Студената война, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на Москва ще й е необходимо време, за да разгледа отговора на САЩ на мащабните искания на Русия в областта на сигурността.

Той заяви, че е в интерес както на Москва, така и на Вашингтон диалогът да продължи, макар че според него забележките от страна на САЩ и НАТО, че основните искания на Русия са неприемливи, не оставят много място за оптимизъм.

Изборът пред Путин

В официалния отговор на САЩ на претенциите на Русия към сигурността в Европа се отправя предложение към руския президент Владимир Путин да избира между преговорите и риска от нови строги икономически санкции, пише "Ню Йорк таймс". Изданието цитира американския държавен секретар Антъни Блинкън, според когото документът, представен вчера на Москва заедно с аналогичния отговор на НАТО, очертава "сериозен дипломатически път напред", който Русия може да извърви, ако пожелае.

В двете писма САЩ и съюзниците им официално отхвърлят искането на Русия алиансът да се оттегли от Източна Европа и никога да не приема в редиците си Украйна. Вместо това Западът изразява готовност да преговаря с Москва в няколко области, вкл. контрол върху ядрените оръжия и ограничения върху военните маневри.

Вестникът се позовава на източници от американските разузнавателни служби, според които Путин още не е взел решение дали да нападне Украйна и вероятно няма да го вземе до няколко седмици. Двата писмени дипломатически отговора, които не са публикувани, изразяват официални позиции, които САЩ и НАТО отстояваха, откакто преди няколко седмици Путин предяви исканията си към Запада, докато трупаше войски по украинската граница.

"Ню Йорк таймс" подчертава думите на Блинкън, че Вашингтон не е пожелал да публикува писмения си отговор към Москва, защото смята, че дипломацията има повече шансове за успех, ако се придържа към конфиденциалността. Вчера обаче руският външен министър Сергей Лавров обяви, че неговото правителство ще представи пред руския народ отговорите на САЩ и НАТО, макар и не в подробности.

Според официални представители, запознати и с двата документа, в тях се очертават основни принципи, сред които и този, че НАТО няма да се откаже от своята политика на "отворени врати" за приемане на нови членове. Нюйоркският вестник припомня думите на президента Джо Байдън от миналата седмица, че заради своите проблеми с демократичното управление и ширещата се корупция Украйна няма да отговаря на критериите за членство години наред.

Двата писмени документа дават да се разбере, че Русия няма право на налага вето върху наличието на ядрени оръжия, войници или конвенционални оръжия на територията на страните от НАТО. Но Западът е готов да преговаря с Москва за реципрочно въздържане от разполагане на ядрени оръжия със среден и малък обсег, както и за възобновяване на Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег.

Лондонският "Телеграф" смята, че вчерашната церемония, на която американският посланик в Москва Джон Съливан е връчил писмото на САЩ на руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, ни е върнала към "предишна ера на дипломацията". Вестникът твърди, че Байдън е имал голямо участие в изготвянето на отговора, който Москва чакаше.

mediapool.bg