Кламер БГ - Новини: САЩ определиха разговорите с талибаните в Доха като "откровени и професионални"

САЩ определиха разговорите с талибаните в Доха като "откровени и професионални"

Свят

|
Пон, 11 Окт 2021г. 12:48ч.
САЩ определиха разговорите с талибаните в Доха като "откровени и професионални"

САЩ определиха разговорите с талибаните в Доха като

Първите разговори между Съединените щати и талибаните, откакто твърдолинейното ислямистко движение взе властта в Афганистан преди близо два месеца, бяха "откровени и професионални", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от световните агенции.

Високопоставени делегации на САЩ и талибаните се срещнаха в катарската столица Доха в събота и неделя. Американската страна повторила позицията си, че новите афганистански управници ще бъдат оценявани по своите действия, а не само по думите си.

Основни теми на разговорите са били сигурността, тероризмът и човешките права в Афганистан, както и безопасното евакуиране от страната на американци, други чужденци и афганистанци. Двете делегации обсъдили и хуманитарната помощ на Съединените щати за афганистанския народ.

Талибаните потвърдиха в изявление, че САЩ са се съгласили да доставят хуманитарна помощ на изпитващия отчаяна нужда Афганистан.

Разговорите "преминаха добре", отбелязаха от ислямисткото движение. В същото време талибаните посочиха, че Съединените щати са отказали да признаят новия режим в Афганистан.

mediapool.bg