Кламер БГ - Новини: САЩ одобриха тест за коронавирус за 5 долара

САЩ одобриха тест за коронавирус за 5 долара

Свят

|
Четв, 27 Авг 2020г. 13:05ч.
САЩ одобриха тест за коронавирус за 5 долара

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи, че е одобрила евтин тест за коронавирус, разработен от "Abbott Laboratories", който може да помогне за увеличаване на тестванията.

Компанията заяви, че планира да достави десетки милиони тестове през септември и може да увеличи производството до 50 милиона теста през октомври на цена само от 5 долара.

Тестът е с размер на кредитна карта, а резултатите са готови след 15 минути. Пробата се взема с назален тампон.

Според чуждите агенции, тези тестове не са толкова точни, колкото използваните в момента, но ще позволят по-бързи и по-чести тествания.

Затлъстяването увеличава риска от коронавирус

Глобален анализ сочи, че затлъстяването удвоява риска от болнично лечение след заразяване с коронавируса и увеличава вероятността от смърт с близо 50%, съобщи "Би Би Си".

Лекари предупреждават, че ваксината срещу коронавирус може да бъде по-малко ефективна при хора със затлъстяване. Това се основава на факта, че противогрипните ваксини не работят добре при хора с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30.

Екипът от университета на Северна Каролина направил сравнително проучване на 75 изследвания от цял свят, обхващащи близо 400 000 пациенти с наднормено тегло.

Те открили, че хората със затлъстяване и COVID-19 са два пъти по-склонни да попаднат в болница и 74% по-вероятно да бъдат приети в интензивни отделения. Те също така са изложени на двойно по-голям риск да умрат след заразяване с коронавируса.

РЮА е най-засегнатата страна в Африка

Република Южна Африка регистрира 2684 нови случая на коронавируса за денонощие. Страната има най-голям брой потвърдени случаи на Covid-19 в Африка и е петата засегната най-тежко от пандемията в световен мащаб.

Общият брой на заразените е 615 701 души, като 13 502-ма са починали, съобщи министърът на здравеопазването.

За втори пореден ден над 47 000 заразени в Бразилия

Броят на заразените с коронавирус в Бразилия за втори пореден ден е над 47 000, съобщи бразилското здравно министерство.

Заразените през последното денонощие са се увеличили с 47 161 и общо са вече 3 717 156.

По данни на министерството над три четвърти от заразените (2 908 848) са оздравели, а 690 642 остават под лекарско наблюдение.

Новите смъртни случаи в Бразилия са 1085. Общият брой на починалите от вируса в страната е 117 665.

Бразилия е на второ място в света по брой на заразените и по брой на смъртните случаи, като отстъпва само на Съединените щати.

Рекорден брой заразени във Франция след карантината

През последното денонощие във Франция са били регистрирани рекордните след края на карантината през май над 5400 нови заразени, съобщи Министерството на здравеопазването.

С установените 5429 случая общият им брой в страната достигна 253 587. Смъртните случаи са 30 544.

Франция е на седмо място в мрачната статистика след САЩ, Бразилия, Мексико, Индия, РЮА и Великобритания.

Германия затяга мерките

Германия затяга ограниченията в отговор на нарастващия брой заразени. За това са се споразумели канцлерът Ангела Меркел и германските федерални провинции.

Новите разпоредби, които ще бъдат одобрени по-късно през деня, ще включват минимална глоба от 50 евро за неносене на маска и ограничение от 25 души на частни партита.

Властите планират да засилят контрола върху спазването на правилата за карантина, а футболните фенове в Германия ще останат извън стадионите поне до края на годината.

mediapool.bg