Кламер БГ - Новини: САЩ одобриха оръжейна сделка с Тайван за 100 милиона долара

САЩ одобриха оръжейна сделка с Тайван за 100 милиона долара

Свят

|
Вт, 08 Фев 2022г. 13:05ч.
САЩ одобриха оръжейна сделка с Тайван за 100 милиона долара

САЩ одобриха оръжейна сделка с Тайван за 100 милиона долара

Американската администрация одобри сделка с Тайван в размер на 100 милиона долара по обслужване и поддръжката на ракетно-зенитните комплекси Пейтриът на острова, предадоха световните агевции.

Сделката бе обявена в момент, в който Китай е домакин на Зимните олимпийски игри, едно събитие пропито с такъв националистически плам, че някои се страхуват, че след игрите това може да ескалира в опит за превземане на Тайван със сила. Китай възприема Тайван като част от своята територия.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди одобрената продажба, предаде Ройтерс.

Стъпката на Вашингтон "сериозно подкопава суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността, както и отношенията между Китай и САЩ като цяло и мира и стабилността в Тайванския проток", каза той.

Подчертавайки принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ по въпроса, Чжао призова Вашингтон "незабавно да отмени гореспоменатия план за продажба на оръжие, да спре да продава оръжие на Тайван и да прекрати военните си контакти с Тайван".

Днес министерството на националната отбрана на Тайван изрази благодарност за одобрението на сделката от страна на САЩ.

Напоследък напрежението между Китай и Тайван нарасна, отчасти поради зачестилите навлизания на китайски изтребители в тайванската зона за идентификация на противовъздушната отбрана.

Китай е изправен пред ответна реакция заради действията си спрямо Тайван, в Хонконг и заради вътрешни нарушения на правата на човека.

САЩ са сред страните, които не изпратиха официални представители в Китай за зимните олимпийски игри в Пекин.

mediapool.bg