Кламер БГ - Новини: САЩ обмислят нови санкции, за да блокират "Северен поток 2"

САЩ обмислят нови санкции, за да блокират "Северен поток 2"

Свят

|
Пет, 19 Март 2021г. 12:54ч.
САЩ обмислят нови санкции, за да блокират "Северен поток 2"

Администрацията на президента Джо Байдън обмисля допълнителни санкции, за да блокира изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия за Германия, като сред санкционираните може да бъде и проектната компания Норд стрийм 2, предаде Ройтерс, като се позовава на агенция Блумбърг. Блумбърг се позовава на три запознати с въпроса източника.

Санкциите могат да бъдат наложени и на застрахователна компания, която работи с плавателните съдове, полагащи тръбите на газопровода, както и на други компании, осигуряващи материали и помощни плавателни съдове за проекта.

По-рано в четвъртък американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Държавният департамент следи усилията руският газопровод "Северен поток 2" да бъде довършен и анализира информацията за участващите в него компании, съобщи Ройтерс.

"Всяко юридическо лице, участващо в "Северен поток-2", рискува американски санкции и трябва незабавно да се откаже от работата си по тръбопровода", каза Блинкън. Той добави, че правителството на Байдън е твърдо решило да спазва законодателството от 2019 и 2020 г., предвиждащо санкции за тръбопровода.

Малко след изявлението на Блинкън сенатор Тед Крус, републиканец и противник на тръбопровода, престана да стопира две номинации на президента Джо Байдън, включително на Уилям Бърнс за директор на ЦРУ, отбелязва Ройтерс.

Байдън смята, че проектът "Северен поток 2" е "лоша сделка" както за Германия и Украйна, така и за съюзниците на САЩ от Централна и Източна Европа, заяви Блинкън.

mediapool.bg