Кламер БГ - Новини: САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкери, Техеран отрича

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкери, Техеран отрича

Свят

|
Пет, 14 Юни 2019г. 13:27ч.
САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкери, Техеран отрича

Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби.

Техеран категорично отрече всякакво участие определи обвиненията като са безпочвени и обвини САЩ в "дипломатически саботаж".

Доказателствата

По-рано Централното командване на САЩ показа видеозапис, на който според него ирански военни свалят неизбухнала мина от танкер, пострадал в оманския залив. Двуминутното видео, качено в интернет, е с ниско качество, на което се вижда катер край борда на някакъв танкер. Заради лошото качество на записа обаче не може да се разчете надписът върху танкера и дори да се разпознае знамето.

Според американската армия обаче видеозаписът доказва отговорността на Иран за вчерашните нападения. Малкият плавателен съд, приближаващ танкера, е на Революционната гвардия на Иран, се посочва в публикувано тази нощ изявление.

Централното командване на американската армия публикува и снимки, които показват със стрелки повредена част на корпуса и друга, към която "вероятно" е прикачена мина.

Пожелал анонимност официален представител на САЩ заяви за Ройтерс, че в днешните атаки в Оманския залив край бреговете на Иран не са били използвани торпеда. Той добави, че на корпуса на единия от корабите е намерено неизбухнало устройство, за което се смята, че е магнитна мина.

Снощи най-напред държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Иран, че носи отговорността за нападенията срещу двата танкера, определяйки ги като най-новите провокативни действия на Техеран, довели до повишаване на напрежението в региона. САЩ обвиниха Иран и за инцидентите с четирите кораба, три от които петролни танкери, край ОАЕ на 12 май.

Оценката на САЩ се опира на разузнавателна информация, използваните оръжия и необходимите експертни познания за извършването на такава операция, както и на неотдавнашна серия от инциденти в региона, за които САЩ обвиняват Техеран, включително подобно нападение в същия район през май и взривяването на петролопровод в Саудитска Арабия от подкрепяни от Иран бойци, каза Помпейо, цититан от Асошиейтед прес. Нито една от подкрепяните от Иран групи в региона не разполага със средствата да извърши такива нападения, добави държавният секретар, цитиран от Франс прес. Според него Иран иска да попречи на транспорта на петрол през Ормузкия проток.

Според Помпейо нападението, поставило под заплаха живота на екипажа на японски танкер недалеч от иранските води, е обида към Япония, чийто премиер Шиндзо Абе посети вчера Иран, за да поиска от иранския върховен водач аятолах Али Хаменей да се откаже от ескалацията и да започне преговори.

Японски свидетелства поставят под съмнение американските доказателства

Японската фирма, управляваща нападнатия танкер "Кокука кърейджъс", обаче заяви, че екипажът на кораба е видял "летящи обекти" малко преди да бъде нападнат, което предполага, че плавателният съд не е бил повреден от мини. Това описание противоречи на казаното от американската армия, която разпространи видеокадри, показващи според нея как ирански сили отстраняват неизбухнала магнитна мина от кораба.

Танкерът, превозващ нефтени продукти за Сингапур и Тайланд, е бил нападнат два пъти вчера близо до Ормузкия проток. Той е понесъл щети, а 21-членният му екипаж е трябвало да се евакуира.

Президентът на компанията "Кокука Сангьо" Ютака Катада каза, че според него летящите обекти, видени от моряците, може да са били куршуми. Той отхвърли възможността за мина или торпедо, защото пораженията са били над ватерлинията на кораба. По думите му информациите за нападение с мина са "фалшиви".

Катада заяви, че екипажът е забелязал ирански военноморски кораб наблизо, но не уточни дали това е било преди, или след нападенията.

"Кокука кърейджъс" и танкер, собственост на норвежка компания, пострадаха вчера при експлозии близо до Ормузкия проток. САЩ обвиниха Иран, че е извършил нападения срещу корабите, но Техеран отрича тези твърдения, посочва ДПА.

Катада каза, че "Кокука кърейджъс" е бил засегнат от две експлозии през няколко часа. Екипажът е видял летящите обекти преди втория взрив.

Танкерът е теглен на буксир към Обединените арабски емирства. Екипажът, съставен от филипинци, се е върнал на кораба след експлозиите, заяви Катада Товарът не е пострадал. По думите Катада корабът е ескортиран от американските военноморски сили, посочва Ройтерс.

Японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо отказа да коментира обвиненията на САЩ срещу Иран, като каза, че Япония все още разследва случилото се.

Японският министър на отбраната Такеши Ивая заяви, че не възнамерява да изпраща японски войски, след като танкер, управляван от японска компания, беше нападнат в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес. Ивая каза, че ситуацията не се разглежда като непосредствена заплаха за Япония. По думите му Япония не смята, че "е необходимо Силите за самоотбрана да играят някаква роля на този етап и не планира да ги изпраща в района на Ормузкия проток в отговор на нападенията".

Техеран обвини САЩ в "дипломатически саботаж"

Американските обвинения, че Иран стои зад атаките срещу два петролни танкера в Оманския залив, са безпочвени, заяви в петък Техеран и обвини САЩ в "дипломатически саботаж", предаде Франс прес.

Безпочвени са обвиненията на първия американски дипломат Майк Помпейо, заяви в комюнике иранското външно министерство.

"Да обвини Иран в подозрителните и злополучни инциденти с петролните танкери изглежда е най-простото нещо за г-н Помпейо и другите американски власти", каза говорителят на министерството Абас Мусави.

Той изтъкна, че страната му, която "отговаря за гарантирането на сигурност в Ормузкия проток", се е притекла на помощ на бедстващите кораби и е спасила екипажите.

"Фактът, че САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики - само показва извънредно ясно, че Екип "Б" преминава към План "Б": саботаж на дипломатическите усилия - включително тези на (японския премиер) Шиндзо Абе - и прикриване на своя Икономически Тероризъм срещу Иран", цитира агенцията пост, качен по-рано в Туитър от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Иран категорично отхвърля необоснованото твърдение на САЩ относно инцидентите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично", се казва в изявление на иранското постоянно представителство в ООН.

"Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията", се казва още в изявлението, цитирано от ДПА. "Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив", подчертава иранската мисия.

Великобритания предупреди Иран

Великобритания приема засега позицията на САЩ, че Иран е отговорен за вчерашното нападение срещу два петролни танкера в Оманския залив и предупреждава Иран, че подобни действия са изключително неразумни, предаде Ройтерс.

"Това е силно притеснително и се случва в момента на вече голямо напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и Великобритания ще направи своя собствена оценка трезво и внимателно, но отправната ни точка очевидно е да повярваме на нашите съюзници от САЩ", се казва в изявление на британския външен министър Джереми Хънт. "Приемаме това изключително сериозно и моето послание към Иран е, че ако са били замесени, това е изключително неразумна ескалация, която представлява истинска заплаха за шансовете за мир и стабилност в региона", добави той.

Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу петролни танкери в Оманския залив и за деескалация на напрежението в региона, предаде Ройтерс.

В изявление на външното министерство се осъждат разрушителните прояви, "независимо кой стои зад тях" и се отправя предупреждение към извършителите да не правят опасни експерименти със сигурността на Персийския залив и целия регион.

Президентът на Китай Си Цзинпин каза на президента на Иран Хасан Рохани, че Китай ще продължи да развива отношенията си с Иран независимо от промените в ситуацията, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Синхуа.

Китайският лидер се срещна днес с Рохани в кулоарите на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в киргизката столица Бишкек.

mediapool.bg