Кламер БГ - Новини: САЩ изпращат още 1000 военни в Полша

САЩ изпращат още 1000 военни в Полша

Свят

|
Четв, 13 Юни 2019г. 08:12ч.
САЩ изпращат още 1000 военни в Полша

Съединените щати ще прехвърлят още 1000 военни в Полша - обяви президентът Доналд Тръмп по време на пресконференция в Белия дом с полския си колега Анджей Дудас, съобщиха световните агенции.

Униформените, които ще бъдат изпратени в Полша, ще са от американския контингент в Германия. Президентът Тръмп обаче не даде обещание за създаване на постоянна американска военна база в Полша - нещо, за което Варшава настоява от дълго време. Президентът Дуда дори спомена, че базата би могла да бъде наречена "Форт Тръмп".

Двамата президенти се разбраха за засилване на военното си сътрудничество. Полша възнамерява да купи над 30 американски изтребителя F-35.

Освен това Съединените щати могат много скоро да вземат решение за премахване на визовия режим за полските граждани, заяви Тръмп.

"Макар че още имаме над какво да работим, ние се надяваме много скоро да поканим Полша в нашата програма за безвизови посещения ... Икономическите отношения между САЩ и Полша процъфтяват", каза Тръмп. Няколко минути по-късно той уточни, че американските власти могат да вземат решение за отмяна на визите "в течение на следващите 90 дни".

Тръмп не изключи, че това може да стане по време на евентуалното му посещение в Полша през септември.

Президентът на САЩ каза също, че Полша със собствени средства ще построи обект за разполагане на хиляда американски военнослужещи в страната.

"Полша скоро ще предостави бази и инфраструктура за поддръжка на военното присъствие на около хиляда американски военнослужещи. Полското правителство ще построи тези обекти. Без никакви разходи от страна на САЩ. Полското правителство ще плати за това", подчерта американският президент.

mediapool.bg