Кламер БГ - Новини: САЩ и Германия: Русия е сериозно предизвикателство за стабилността

САЩ и Германия: Русия е сериозно предизвикателство за стабилността

Свят

|
Четв, 06 Ян 2022г. 12:43ч.
САЩ и Германия: Русия е сериозно предизвикателство за стабилността

Аналена Бербок

САЩ и Германия заявиха, че струпването на руски войски близо до границата на Украйна представлява "непосредствено и неотложно предизвикателство" за европейската сигурност и че всяка интервенция ще има сериозни последствия, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар Антъни Блинкън и германската министърка на външните работи Аналена Бербок представиха обединен фронт по темата Русия след срещата си във Вашингтон. Сериозността на всеки отговор на руско нашествие в Украйна до голяма степен зависи от Германия - най-голямата икономика в Европа и гигант в дипломатическо отношение сред 27-те страни членки в ЕС.

"По отношение на Русия общото послание от европейците и правителството на САЩ е ясно: за действията на Русия има ясна цена и единственият път за решаване на кризата е чрез диалог", каза Бербок в свое изявление, цитирано от Ройтерс.

Първите дипломати на Германия и САЩ са обсъдили и статута на тръбопровода "Северен поток 2", каза Блинкън и добави, че той отново е потвърдил ангажимента на Вашингтон да работи заедно с Германия, за да попречи на Русия да използва енергията като оръжие.

След срещата Аналена Бербок заяви, че Иран е пропилял много доверие и предупреди, че не остава много време за съживяване на ядрената сделка.

Срещата между Блинкън и Бербок последва телефонен разговор от миналата седмица между президента Джо Байдън и руския президент Владимир Путин, разговор в неделя между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски и групова дискусия вчера между съветника на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и представители от петте скандинавски страни.

Тя се състоя преди поредица от срещи с участието на външни министри от НАТО, висши американски и руски служители, Съвета Русия-НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, насрочени за следващата седмица.

mediapool.bg