Кламер БГ - Новини: САЩ въвеждат санкции по държавния дълг на Русия

САЩ въвеждат санкции по държавния дълг на Русия

Свят

|
Вт, 22 Фев 2022г. 23:30ч.
САЩ въвеждат санкции по държавния дълг на Русия

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в обръщение от Белия дом във вторник, че въвежда първата серия от финансови санкции към Москва.

"Въвеждаме санкции по отношение на държавния дълг на Русия. Това означава, че отрязахме руското правителство от западното финансиране", заяви Байдън.

Мерките ще бъдат насочени както срещу финансовите институции, така и срещу руския елит, заяви американският лидер. На първо време санкциите ще са срещу две големи руски банки, включително военната банка на Кремъл. Москва няма да може да заема пари от Запада и да търгува на западните финансови пазари.

Американският президент подчерта, че правителството на САЩ ще вземе всички необходими мерки, за да защити американската икономика от евентуални негативни последици на санкциите срещу Русия.

"Няма съмнение, че Русия е агресор, така че ние сме наясно с предизвикателствата, пред които сме изправени", каза Байдън в обръщението си към нацията. По думите му все още има време да се предотврати "най-лошият сценарий, който ще донесе неописуеми страдания на милиони хора".

Признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна е сериозно нарушение на международното право, което налага твърд отговор, обяви американският президент. По думите му с това си действие Русия на практика е обявила, че един голям регион в Украйна вече не е украинска територия.

"Това е началото на руска инвазия в Украйна", отбеляза президентът на САЩ, визирайки заявените планове на руския президент Владимир Путин да изпрати войски дълбоко в региона на Донбас. По думите на американския президент Путин създава обосновка за завземане на още територии със сила.САЩ ще продължат да доставят на Украйна "отбранителни" оръжия срещу руското нахлуване.

"Разреших допълнително придвижване на американски сили и оборудване, които вече са разположени в Европа, за укрепване на нашите балтийски съюзници - Естония, Латвия и Литва", заяви Байдън. Американският лидер подчерта, че САЩ ще защитават всяко късче земя от територията на НАТО.

Отговорът на Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин не е гледал речта на Байдън във връзка със санкциите срещу Русия, защото в същото време е участвал в съвещание, предаде Ройтерс, като се позова на руската информационна агенция РИА Новости.

В същото време Русия обяви официално във вторник, че е установила дипломатически отношения с двата украински региона, чиято независимост беше призната вчера от Владимир Путин.

Руският президент обяви, че Минските споразумения вече не съществуват, призова Украйна да се откаже от Крим и изрази готовност да изпрати войски в Донбас.

На брифинг в Кремъл Путин направи важното уточнение, че Русия признава самопровъзгласилите се републики в Донбас в по-широките граници на Донецка и Луганска област в Украйна, а не само в рамките на териториите, които контролират в момента. Той настоя Киев да се откаже плановете си за връщане на Крим и за присъединяване към НАТО.

"Най-доброто решение би било, за да не се посрамят нашите колеги от западните страни, киевските власти сами да се откажат от встъпване в НАТО. Всъщност това означава да осъществят идеята за неутралитет", коментира Путин.

Путин напомни, че договорите на Русия с Донецк и Луганск предвиждат оказването на военна помощ.

По-рано тази вечер руският парламент позволи изпращане на войски в Донбас. На журналистически въпрос докъде ще стигнат тези войски, след като Москва признава Донецката и Луганската република в обхват, който е отчасти под контрола на Киев, Путин отговори:

"Не съм твърдял, че войските ей сега ще тръгнат. Това е първо. А второ, да предсказваме конкретен развой на възможни действие е невъзможно. Това зависи от промените на конкретната ситуация на терен, както се казва", посочи Путин.

mediapool.bg